No-fry zones: “Scherpere regelgeving nodig”

Actueel |
21 december 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
No-Fry zone? / UZ Media

Zogenaamde no-fry zones naar Londens voorbeeld zijn in ons land alleen mogelijk en zinvol als overheden meer mogelijkheden krijgen. Dit betoogden Jaap Seidell en Jutka Halberstadt onlangs in dagblad het Parool. De hoogleraar voeding/gezondheid en de universitair docent kinderobesitas pleitten voor striktere wetgeving om “de voedselomgeving gezonder te maken”.

“Dit beleid vraagt om een breder wettelijk kader, liefst ook gesteund door een internationaal verdrag zoals bij tabak, zodat gemeenten die taak beter en makkelijker kunnen uitvoeren,” aldus het duo. De twee deskundigen pleiten ervoor “ongezond eten zoals sterk bewerkt voedsel, suikerhoudende dranken, te veel zout of transvetzuren” onderdeel te maken van beleid ten aanzien van de voedselveiligheid. Ze oordelen namelijk dat eten met deze ingrediënten qua impact vergelijkbaar is met besmet voedsel. Het duo schrijft verder: “De burgemeester van Londen verbood nieuwe verkooppunten voor fastfood binnen een straal van 400 meter van scholen. Ook in andere steden in het VK, de VS en Ierland zijn dergelijke no-fry zones rond scholen van kracht. Of een dergelijke maatregel helpt om overgewicht terug te dringen, is echter zeer de vraag. Als fastfood één tramhalte of tien minuten fietsen verderop alsnog beschikbaar is, zal de consumptie zich snel verplaatsen.” Daarom is stringentere wetgeving noodzakelijk, zo stelt het duo.

Dit artikel is reeds eerder verschenen in Frituurwereld Editie 14 – Winter 2019-2020