Kritiek op Gezonde Kantine groeit

Actueel |
3 augustus 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De kritiek op het project de Gezonde Schoolkantine klinkt steeds luider. Initiatiefnemer het Voedingscentrum schroeft per september de normen op. Dit betekent dat het kantineassortiment aan strengere eisen moet voldoen om het predikaat Gezonde Schoolkantine te mogen dragen.

Cateraars deden onlangs in de media hun beklag; zij moeten kantines meestalvolledig voor eigen risico exploiteren. Dat is nu al lastig, en extra moeilijk door de coronamaatregelen. Maar het wordt door de hogere eisen van het Voedingscentrum extra zwaar, zo vrezen zij. “Het assortiment wordt wel erg onaantrekkelijk,” zegt een cateraar in de media.

Onderwijscateraars voorspellen dat leerlingen vaker hun heil zullen zoeken bij supermarkten en cafetaria’s in de buurt. Daarnaast neemt het aantal (contract)cateraars dat weigert om nog langer onderwijskantines te exploiteren zienderogen toe.

Schoolkantines worden door inspecteurs uitputtend geïnspecteerd; veel directies willen graag het braafste jongetje van de klas zijn en felbegeerde Gouden en/of Zilveren Bordjes winnen voor een vermeend gezond aanbod.