Droogte jaagt prijs frietaardappel op, maar rampjaar 1976 nog ver weg

Actueel |
8 augustus 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

De aanhoudende droogte nekt de groei van frietaardappelen. Voor de aardappeltelers en aardappelhandelaars is dit echter goed nieuws. De lage prijs, het gevolg van vraaguitval door corona, veert weer op. Overigens zijn de recordprijzen na de droogte van ‘rampjaar’ 1976 nog lang niet in zicht.

Inmiddels beweegt de prijs voor 100 kilo op de zogenaamde aardappeltermijnmarkt zich richting de 30 euro. In april ging de prijs voor het eerst door de barrière van 20 euro. Dat was een sterke prijsstijging ten opzichte van april 2021, toen voor 100 kilo aardappelen op de beurs maar iets meer dan 6 euro werd neergeteld. Deze lage prijs was in belangrijke mate het gevolg van corona-lockdowns. De huidige prijs ligt flink hoger dan voor corona: in zomer/najaar 2019 schommelde die tussen de 16 en 20 euro.

“Spannende periode”

“Zonder uitzondering is het droog in de belangrijke aardappelteeltgebieden van Europa. De gevolgen daarvan worden steeds groter. Niet alleen zorgen hoge temperaturen voor een veroudering van het gewas, ook de uitblijvende neerslag heeft gevolgen,” schreef vakblad Boerenbusiness onlangs.

Volgens branchekenners is de stijgende prijs bovendien een teken dat de vraag naar frietaardappelen, ten opzichte van het aanbod, relatief groot is: “Voor een verwerkende industrie, die het liefst op topcapaciteit draait, breekt er een spannende periode aan. Enerzijds verloopt de afzet van verse en diepgevroren frites uitstekend, maar anderzijds nemen de zorgen over de beschikbare grondstof toe door de slechte groeiomstandigheden.”

Droogtejaar 1976

De curve van het tekort aan regen en hoge temperaturen houdt dit jaar, zij het op enige afstand, gelijke tred met recordjaar 1976. Ook voor de komende weken voorzien weerdeskundigen weinig neerslag en zelfs een nieuwe hittegolf in het verschiet.

In de loop van de zomer van 1976 schoten verkoopprijzen voor friet door het dak. In Antwerpen gold zelfs toen het gezegde: “Aardappelen zijn de Belgische kaviaar.” Omgerekend naar euro’s en het prijspeil van 2022: als gevolg van de droogte waren portieprijzen van 2,37 tot 2,84 euro na de zomer van 1976 heel normaal. Zo erg als in 1976, is het echter nog lang niet. De prijs voor 100 kilo aardappelen op de termijnmarkt lag in ons land destijds in augustus op ruim 70 gulden. Reken je deze prijs om naar de huidige prijsverhoudingen, overigens in een sterk veranderde aardappelmarkt, dan staat dat gelijk aan €96.