Raad voor Volksgezondheid neemt frietmanifest in ontvangst

Actueel |
29 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - ProFri Manifest

Directeur Stannie Driessen van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) neemt komende maandag 1 november in ‘het hol van de leeuw’ het frietmanifest in ontvangst. Hierin staat dat cafetaria’s, snackbars en frituurzaken niet de oorzaak zijn van de gezondheidsachterstand in Nederland. Met dit manifest geeft de Vereniging Professionele Frituurders tegenwicht aan het pleidooi om nieuwe snackbars te weren in gemeenten.

Al langer bepleiten adviesorganen als de RVS, maar ook het RIVM, hoogleraren, wethouders en staatssecretaris Paul Blokhuis voor wettelijke mogelijkheden om nieuwe openingen van cafetaria’s, snackbars en andere frituurspeciaalzaken in gemeenten tegen te houden. Gezien het uiterste geringe aandeel van deze groep bedrijven in de totale Nederlandse consumptie – circa 0,5% van alle kilocalorieën die we nuttigen in ons land – leidt dit pleidooi tot veel verontwaardiging in de branche. “Veel ondernemers hebben relatief kleine zaken en krijgen het gevoel dat ze de pineut zijn van selectief gezondheidsbeleid, terwijl grote supermarkten buitenschot lijken te blijven,” aldus ProFri.

Géén correlatie

In het manifest dat ProFri maandag tijdens zijn Algemene Ledenvergadering aan de RVS-directeur overhandigt, staat onder meer: “Het RVS-rapport toont geen correlatie aan, laat staan een causaliteit tussen fastfood-winkels of snackbars en gezondheidsachterstand. Een aanbeveling zonder aantoonbare correlatie en causaliteit riskeert slechts de illusie te wekken van een oplossing met het risico het echte probleem te verhullen en in stand te houden. Ondanks gebrek aan onderbouwing worden deze ondernemingen als de belangrijkste oorzaak van het probleem gezien.”

Simplistische oplossingen

ProFri zegt verder dat hoewel de branche niet de oorzaak is van gezondheidsachterstand, de vereniging zonder meer bereid is mee te denken over de oplossingen. ProFri wil dat overheden, organisaties en de media stoppen met het formuleren van simplistische conclusies waarbij de fastfoodwinkels en snackbars als veroorzakers van het probleem worden gezien. “Daardoor worden simplistische oplossingen naar voren geschoven die achteraf symbolisch en niet doeltreffend blijken te zijn geweest.”

Klik hier om het ProFriet Manifest te downloaden.