Familie Tra in Goirle viert 75-jarig jubileum

Actueel |
6 december 2023 |
Leestijd ± 3 tot 5 minuten
Foto: Ad Tra van Kwalitaria Tra in Goirle

Wat begon met friet en enkele snacks is 75 jaar later uitgegroeid tot een ambachtelijke cafetaria met een uitgebreid assortiment en prijswinnende snacks. Maar liefst vier generaties zijn werkzaam geweest in de familiezaak, die na een brand in 2020 weer volledig werd opgebouwd op een nieuwe locatie. Huidige eigenaar Ad Tra vertelt over 75 jaar cafetaria Tra in Goirle.

Het was de oma van Ad (An Tra-Eijsermans) die in 1948 begon met het verkopen van ijs- en melkproducten aan de Tilburgseweg in Goirle, onder de rook van Tilburg. “Een paar jaar later kwam mijn opa (Ad Tra sr.) erbij in de zaak”, vertelt Ad. “Toen zijn ze gestart met de verkoop van friet en enkele snacks, wat in die tijd niet meer was dan zure worst en een hardgekookt ei.”

Tot 1978 hebben zij de zaak draaiende gehouden, waarna het stokje werd overgedragen aan de ouders van Ad: Berry en Mia Tra. “Mijn vader heeft met zijn achtergrond als kok enkele typische Tra producten toegevoegd aan het assortiment. Producten die mijn ouders zelf maakten en – hoe bijzonder – dat tot op de dag van vandaag nog steeds doen. Sinds 2012 ben ik zelf in de zaak gekomen en later is ook mijn vrouw Cindy ingestapt. Onze beide zoons hebben ook in de zaak gewerkt, dus over die 75 jaar zijn vier generaties Tra werkzaam geweest in het familiebedrijf. Dat is iets waar wij met z’n allen ontzettend trots op zijn.”

Prijswinnende snacks

Terug naar die zelfgemaakte snacks… In de begintijden van cafetaria Tra was het assortiment zeer bescheiden en werd alles zelf gemaakt. “Ze moesten wel, want er waren in die tijd nog geen fabrieken”, legt Ad uit. “Vanaf midden jaren ’50 kwamen er steeds meer producten bij, zoals bami- en nasischijven, loempia’s en satésaus.” Waar de meeste cafetaria’s overstapten op kroketten en bamihappen uit de fabriek, maakt cafetaria Tra deze producten nu al 75 jaar lang zelf. “De recepturen gaan al een paar generaties mee en gasten komen van heinde en verre ervoor terug. Er zijn zelfs een aantal gasten die zijn geëmigreerd naar Schotland, Canada en Australië en af en toe de weg naar ons nog weten te vinden.”

Dat de zelfgemaakte snacks goed in de smaak vallen, blijkt ook uit de gewonnen prijzen. Zowel Tra’s rundvlees- en goulashkroket als hun eigen bamihap werden door het Nederlands Frituurcentrum in 2018 Met Goud Bekroond. “Dat voelt toch wel als een pronkstuk op het werk dat mijn grootouders 75 jaar geleden zijn gestart”, aldus een trotse Ad.

Huisgemaakte snacks van Tra Met Goud Bekroond (2018) – vader en zoon Tra

Een nieuwe koers

Naast het assortiment veranderde met de jaren ook de wens van de gasten. Om hierin mee te gaan was het voor de familie Tra een logische stap om een nieuwe koers te gaan volgen en zich vanaf 2015 aan te sluiten bij de Kwalitaria formule. “Het is een vooruitstrevende formule die meegaat met de trends”, vertelt Ad over het Kwalitaria concept. “Op ons menu staan nu ook verschillende burgers, complete menu’s, friet met lekkere toppings en voor de lunch hebben we een uitgebreid assortiment met vers belegde Délifrance broodjes. Op deze manier kunnen wij voldoen aan de verwachtingen van de huidige, maar ook zeker van onze toekomstige gasten.”

Wederopbouw

Na de vele hoogtepunten in de geschiedenis van cafetaria Tra volgde in 2020 een groot dieptepunt. Tijdens de avondspits op 1 april brak er brand uit in de zaak. “In een half uur tijd was alles wat er in 70 jaar tijd was opgebouwd weg”, vertelt Ad over deze zwarte dag. “Het was een onwerkelijk en onherstelbaar gevoel. Helemaal omdat dit gebeurde terwijl de COVID-19 pandemie ons al weken in z’n greep hield. Het besef dat dit geen boze droom maar werkelijkheid was, duurde daarom een hele tijd. Maar vanaf de dag na de brand hebben wij direct alles op alles gezet om ons werk weer terug op te bouwen op een andere locatie.”

Die nieuwe zaak kwam er. Aan het Kloosterplein in Goirle opende in 2021, 15 maanden na de brand, een gloednieuwe zaak. “Ruim een jaar lang hebben we er hard voor gestreden om een terugkeer te maken en we zijn supertrots dat dat gelukt is. Uiteraard hadden we dit niet zonder het team kunnen doen. We kunnen altijd rekenen op onze collega’s, zoals we dat al 75 jaar hebben kunnen doen. Bij onze heropening hebben zij zoveel voor ons betekend en boden zij zoveel kracht en steun om samen de draad weer op te pakken. Zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Het zijn de kleine dingen die het doen

Om het 75-jarig jubileum te vieren, heeft Kwalitaria Tra diverse acties voor alle buurtbewoners. “We hebben heerlijke aanbiedingen op echte Tra klassiekers”, vertelt Ad. “Ook verloten we een maand gratis friet onder iedereen die een leuke herinnering aan ons deelt op social media en op 16 december trakteren we op gratis burgers tijdens ons burgeruurtje. We zouden het leuk vinden als oud-medewerkers, vaste gasten, familie, vrienden en andere buurtbewoners op die dag langskomen om met ons herinneringen op te halen.”

Wat kunnen we de komende 75 jaar verwachten? Ad geeft aan dat hij nog altijd veel plezier beleeft aan het ondernemen: “Het zit ‘m in de kleine dingen. Het bereiden van de producten die maken wie we zijn, maar ook zeker de reactie van onze klant. De gasten die wij toch al 75 jaar mogen verblijden met onze producten. Ik vind het zelf het allermooiste als ik meerdere generaties bij ons aan een tafel zie eten: opa, oma, ouders en de nieuwe generatie. Hopelijk mogen wij die allemaal nog minimaal 75 jaar verwelkomen.”