Stroomgebrek: 12 bakpotten staan uit

Actueel |
16 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Ad en Berry Tra, foto archief Frituurwereld

De Europese Gemeenschap heeft gesproken. Commissaris Frans Timmermans wil met een Green Deal korte metten maken met gas en andere gestookte brandstoffen. Cafetariaondernemers Berry en zoon Ad Tra maakten recent de overstap naar elektrisch, maar merkten dat dit nog niet eenvoudig is.

Tra in Goirle is een zeer bekend frituuradres. Veel ambachtelijke (deels Met Goud Bekroonde) producten, uitstekende reputatie en sinds enige tijd Kwalitaria. Ruim een jaar geleden brandde de oorspronkelijke zaak af. Op een andere locatie in Goirle werd een week geleden een herstart gemaakt. Op de nieuwe plek kozen de Tra’s voor elektrisch. Maar vanwege gebrek aan vermogen kunnen ze nu maar zes van hun achttien maandjes gebruiken tijdens de piek.

Ad vertelt: “Wij wilden helemaal klaar zijn voor de energietransitie. Een bakwand koop je voor twintig jaar. De algemene verwachting is dat we van het gas af moeten en gas veel duurder zal worden.” Ad en Berry kozen voor een bakwand van Florigo, 175 kilowatt en voorzien van alle denkbare hedendaagse techniek. De Florigo van Tra is opgebouwd uit zes modules van elk drie mandjes.

Aan de bakwand ligt het dan ook niet; het is de stroomvoorziening die Kwalitaria Tra in Goirle een week na de opening nekt. Ad: “We zitten in een oud bankgebouw dat sowieso al een beperkte gas- en stroomcapaciteit had. Dus hebben we in november vorig jaar al om verzwaring van de elektriciteitsvoorziening gevraagd. Pas in november van dit jaar zal energieleverancier Enexis in de extra capaciteit kunnen voorzien.”

“We hebben nu zelfs een oude meterkast van de huurbaas in gebruik, eentje waaraan zelfs nog een betaalautomaat zit. Tijdens de afhaal- en bezorgpiektijden hebben we maar drie snackmandjes en drie frietmandjes aan. Om de piek binnen de perken te houden, nemen we alleen de bezorgbestellingen aan die via Kwalitaria binnen komen en zetten we Thuisbezorgd uit.”

Toch is Ad Tra over de heropening niet ontevreden. “We draaien meteen goed, maar kunnen niet wachten tot we voldoende stroom hebben om weer voluit te kunnen gaan.”