Frietpostzegels: Belgisch postbedrijf eert het frietkot

Trivia, Actueel |
8 mei 2023 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Afbeelding: Bpost.

Het Belgische postbedrijf Bpost brengt een ode aan de Belgische frietkotcultuur. In augustus geeft Bpost een serie van vijf officiële postzegels uit met afbeeldingen van iconische frietkramen uit de Belgische frituurhistorie.

De frietpostzegels zullen maar gedurende een beperkte tijd beschikbaar zijn. Maar onopgemerkt gaat de introductie niet voorbij.

Op zaterdag 2 september, vijf dagen nadat de verkoop start, is de officiële lancering in het Frietmuseum in Brugge. Hét museum der fritten zal de frietzegels op deze dag ook afstempelen.

Poster in Snackblad

Om de uitgifte extra kracht bij te zetten, verstuurt vakmagazine Snackblad in juni naar al zijn lezers een speciale poster om de aandacht op de zegels te vestigen. Belgische frituristen kunnen op vertoon van dit affiche op 2 september bovendien gratis naar binnen bij het Frietmuseum.

Eddie Cooremans

Voormalig friturist, frietcollecteur én Navefri-bestuurslid Eddie Cooremans selecteerde samen met het Frietmuseum de historische afbeeldingen voor de postzegels. Het gaat om foto’s die Cooremans in de loop van de jaren verzamelde. Ze staan afgebeeld in zijn boek en zijn ook te zien zijn in het museum in Brugge.

Het postzegelboekje waarin de vijf zegels zitten, kan gevouwen worden tot een oud frietkot. Bpost achtte de tijd rijp voor de zegels nu het frietkot een officiële status heeft. De afgelopen bijna tien jaar hebben alle gewesten van België de frietkotcultuur namelijk reeds erkend als erfgoed.

Eierbal op streekzegel

België is het eerste land waar frietkramen op postzegels staan afgebeeld. Wel was friet volgens Postzegelblog.nl eerder te zien op postzegels uit Engeland en Canada. De Canadese zegels hadden echter een commercieel karakter: zo was op één postzegel het beeldmerk van McCain prominent in beeld. In ons land verscheen de frituursnack eierbal enkele jaren geleden op een serie postzegels met streekgerechten van PostNL.

Meer over