Extra versoepelingen met test: 7 dingen over de heropening van de horeca

Actueel |
19 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock

De kogel is door de kerk. Eetgelegenheden die gaan werken met toegangstesten, krijgen per 9 juni meer mogelijkheden. Ze mogen binnen weer volop gasten ontvangen. Voor de bedrijven die niet gaan werken met testbewijzen én voor de natte horeca, geldt dit vooralsnog niet.

7 dingen over de heropening van de horeca:

1. Terras langer open

Het aantal besmettingen en IC-opnames daalt sneller dan verwacht. Per vandaag mogen de terrassen van 06.00 tot 20.00 uur open onder de bestaande voorwaarden. Verdere versoepelingen worden snel verwacht. Eetgelegenheden mogen vanaf 9 juni hun deuren weer openstellen.

2. Meer eters mét toegangstest

Restaurants, cafetaria’s en andere eetgelegenheden kunnen per 9 juni weer 100 procent open als zij alleen gasten toelaten die 48 uur tevoren negatief getest zijn. Er geldt dan geen maximum aan het aantal gasten, maar wél blijft de onderlinge afstand van 1,5 meter van kracht. Maximaal 4 personen per tafel, om 22.00 uur sluiten.

3. Wait to be seated

Verder gelden als voorwaarden: verplichte reservering, registratie en triage, mondkapjes (niet aan tafel) en werken met gecontroleerde in- en uitstroom ofwel “wait to be seated”.

4. Geen test, minder gasten

Eetzaken die er niet voor kiezen om te checken of gasten negatief zijn getest, mogen wel weer open, maar minder mensen toelaten. Voor deze bedrijven geldt het oude regiem van maximaal 30 eters per ruimte en 50 op het terras.

5. Geen entertainment

Entertainment binnen of buiten is vooralsnog uitgesloten voor alle horecabedrijven. Dit betekent dus ook: géén grote TV-schermen op het terras (of binnen) tijdens het EK Voetbal.

6. Natte horeca blijft dicht

Voor de natte horeca zoals cafés gelden al deze versoepelingen niet. Ze zijn exclusief voorbehouden aan eetgelegenheden. De binnenruimtes van de natte horeca zullen, zoals het nu lijkt, zeker niet voor eind juni mogen heropenen.

7. Alles onder voorbehoud

De heropening volgens het zogenaamde stappenplan zal plaatsvinden in driewekelijkse stappen. De eerstvolgende stappen zijn dus vandaag (19 mei), over drie weken (9 juni) en over zes weken (30 juni). Het enige voorbehoud: de coronasituatie moet zich gunstig blijven ontwikkelen.

Klik hier voor de actuele routekaart (versie 17 mei 2021)

Toelichting:

In de kolom ‘zeer ernstig’ staan globaal de huidige maatregelen. In de kolom ‘ernstig’ staan de geplande maatregelen opgesomd die het kabinet voornemens is door te voeren vanaf woensdag 9 juni a.s.. Op dinsdag 1 juni is de volgende persconferentie en op dat moment worden pas alle voorwaarden voor heropening van de eetgelegenheden bekendgemaakt.

Volgens deze routekaart moet de natte horeca wachten tot eind juni. De Horeca Alliantie blijft zich hard maken voor een eerdere opening van dit deel van de horeca en voor een passend steunpakket voor alle ondernemers. De alliantie vraagt ook voor betere regelingen voor ondernemers voor het inlossen van de schuldenberg die bij de Belastingdienst is ontstaan.