“Meer vrijheid voor horeca die gasten vraagt om een recente negatieve test”

Actueel |
17 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Ferd Grapperhaus, foto RVD.

Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, kunnen in juni rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen.

Op dit tweesporenbeleid lijkt het kabinet aan te sturen, zo blijkt uit het overleg dat de Horeca Alliantie vandaag voerde met minister Ferd Grapperhaus van veiligheid en justitie en staatssecretaris Mona Keijzer van economische zaken.

Frans van Rooij zegt namens de Horeca Alliantie: “Wat de extra versoepelingen precies betekenen voor bedrijven die hun gasten vragen een recente sneltest te tonen, is nog onbekend. Je kunt je voorstellen dat dan meer mensen en gezelschappen in cafetaria’s en restaurants mogen worden toegelaten om ter plekke te eten.”

Hoewel brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het voorstel reeds “onbespreekbaar” noemde, bestudeert de Horeca Alliantie serieus op het idee van het kabinet. Van Rooij: “Ondernemers die bij de ingang niet willen vragen naar zo’n test, doen dit gewoon niet. Bedrijven die het wel willen, geef je in elk geval meer mogelijkheden. Tijdens de fieldlabs is al gebleken dat veel consumenten bereid zijn zich te laten testen om meer te mogen. Bovendien: als alle gasten in een cafetaria of restaurant negatief getest zijn, geeft dit de medewerkers een groter gevoel van veiligheid en zekerheid. Dat is natuurlijk ook wat waard, zeker nu personeel moeilijk te krijgen is. Trouwens, de testen voor consumenten zullen overigens ook na 1 juli 2021 gratis blijven.”

De Horeca Alliantie keerde zich wel andermaal tegen een absoluut maximum aan het aantal eters per ruimte als straks de restaurants weer open mogen. “Wij hebben altijd op het standpunt gestaan dat er sprake moet zijn van een maximum aantal gasten per vierkante meter. Zeker voor grotere restaurants is dit van belang, want anders kunnen zij na versoepelingen nog nauwelijks omzet draaien.”

Onlangs boekte de Horeca Alliantie bij het kabinet een belangrijk succes. De versoepeling van de terrastijden (open van 06.00 tot 20.00 uur) komt namelijk rechtstreeks uit een eerdere notitie van dit samenwerkingsverband van ProFri, VCHO en NHG, gericht aan demissionair minister Grapperhaus.