EU: ban op eenmalig plastic

Actueel |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Eenmalig plastic – UZ Media

Als het aan de Europese Commissie ligt, worden in de nabije toekomst stringente maatregelen genomen tegen plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik. Plastic bestek en servies, zoals vorkjes en bakjes, worden in het recente voorstel met name genoemd.

De Europese Commissie nam het voorstel vlak voor het zomerreces aan. Het gaat niet alleen om een verbod op plastic voor eenmalig gebruik, maar ook om voorstellen om de productie aan te passen zodat de verpakkingen beter afbreekbaar of recyclebaar worden. Dit laatste geldt bijvoorbeeld voor plastic flessen voor eenmalig gebruik. In 2025 moeten in alle aangesloten landen 90 procent van eenmalige plastic drinkflessen retour worden genomen. Wel worden naast plastic verpakkingen, drankplateaus, bestek en kopjes/bekers, bijvoorbeeld ook plastic rietjes met name genoemd als doorn in het oog.

In het algemeen wil “Europa” de eenmalige verpakkingen verbieden als op de markt een beter alternatief voorhanden is. Hoewel het voorstel nog moet worden aangenomen en tot een officiële wettelijke richtlijn moet leiden, zal dit zeker ook gevolgen hebben voor de frituurbranche. McDonald’s Nederland nam al een schot voor de boeg. Hoewel het nog geen alternatief heeft, stapt het volgend jaar af van de plastic rietjes. Nederland loopt hiermee voorop samen met Ierland en de UK. Wereldwijd pakt McDonald’s de rietjes nog niet aan.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018