Gezocht: duizenden medewerkers

Actueel |
21 september 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Piekdrukte – Archief UZM

Het aantal horecabedrijven dat kampt met moeilijk vervulbare vacatures groeit zienderogen. Volgens recente schattingen zijn het er in de branche zeker 40 duizend. Omgerekend aan de hand van de omzetten per horecasegment, hebben de ruim 5700 frituurbedrijven (zie Frituurwereld nummer 4, pagina 30) in ons land vijf- tot zesduizend moeilijk vervulbare vacatures ofwel gemiddeld ruim één per bedrijf.

“Heel veel bedrijven worstelen met dit probleem,” zegt Frans van Rooij, directeur van het Nederlands Frituurcentrum. “Het is zeker niet alleen een stedelijk fenomeen. Ik zie het ook bij bedrijven in de dorpen en op het platteland.” Als gevolg van de personeelstekorten, hebben de nodige bedrijven de grootste moeite om de kwaliteit van hun dienstverlening op peil te houden, aldus Van Rooij.

Onder meer accountantsorganisatie SRA, de ABN Amro en de Rabobank wezen dit jaar al op het gevaar van deze problematiek. Volgens ABN zal het personeelstekort een rem zetten op de groei in de horeca. SRA noemt het “een sta-in-de-weg voor vernieuwing en kwaliteit”. Als gevolg van doorstroming moet de horeca jaarlijks op zoek naar 90 duizend nieuwe krachten. Van Rooij raadt ondernemers aan huidige medewerkers te koesteren. “Zorg dat je weet wat hun behoeften zijn, zodat je hun werk zo prettig mogelijk kan maken. Kijk ook nog eens kritisch naar je werkwijze. “Soms kan een andere routing of doelmatiger werken in de spits soelaas bieden. Ook tafelbediening en bezorging leggen veel beslag op je arbeidscapaciteit.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 9 – Najaar 2018