Airfryer in het nieuws: “Niet vergelijken met frituren maar met ovenfriet”

Actueel |
5 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Airfryer beperkt gebruikt in professionele markt, foto UZM

“Een Airfryer vergelijken met de friteuse, is appels met peren vergelijken. Een Airfryer is een alternatief voor de heteluchtoven, maar zeker niet voor de frituur.” Dat zegt ProFri-directeur Frans van Rooij in reactie op berichten in de media.

In het Algemeen Dagblad kwamen deskundigen aan het woord over de Airfryer. Conclusie van het artikel: “De Airfryer is echt veel gezonder” (dan de frituur).

Van Rooij stelt dat friet uit de Airfryer niet hetzelfde product is als friet uit de frituurpan. “Het is alsof je gekookte aardappelen afzet tegen gebakken aardappelen. Het zijn twee heel verschillende bereidingen; die kun je niet naast elkaar zetten. Wat me trouwens ook bevreemdt, is dat sommige fabrikanten van luchtoventjes zeggen dat je met hun apparaat kan frituren. Dat is echter helemaal niet het geval, want frituren is zoals gezegd een heel ander bereidingsproces.”

In Chinese handen

Het is volgens Van Rooij veelzeggend dat de luchtoventjes in de professionele markt nooit zijn doorgebroken. Enkele kleine frietconcepten maakten er wel gebruik van, maar veel navolging vond dit niet. “De smaak is wat mij betreft niet vergelijkbaar met professioneel gefrituurde friet,” zegt Van Rooij. Philips introduceerde de Airfryer ruim tien jaar geleden, een tijd dat thuis frituren op zijn retour was. Inmiddels zijn alleen al in ons land miljoenen luchtoventjes verkocht. Met de Airfryer wordt naar verluidt jaarlijks een omzet van één miljard euro behaald.

De Airfryer, het geesteskind van een uitvinder in Almere, kwam onlangs in Chinese handen. Philips verkocht de Airfryer samen met zijn hele huishoudelijke divisie aan het Chinese investeringsbedrijf Hillhouse Capital.

Meer over