Deze versoepelingen wil het kabinet aankondigen voor de horeca

Actueel |
11 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De bekende ‘Haagse bronnen’ hadden al gesproken, maar minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft de Tweede Kamer nu officieel laten weten welke versoepelingen het kabinet precies voor ogen heeft voor onder meer de horeca. We zetten de voorstellen op een rij.

Het kabinet heeft het Outbreak Managent Team (OMT) om advies gevraagd over verdere versoepelingen voor onder meer de horeca. Volgens het kabinet heeft de bevolking inmiddels ‘een hoge mate van immuniteit’ opgebouwd, wat zich vertaalt in de beperkte stijging van de ziekenhuisopnames. Ook is de omnikron-variant minder ziekmakend. Toch zijn de risico volgens het kabinet nog dusdanig hoog, dat niet alle maatregelen tegelijkertijd losgelaten kunnen worden.

De versoepelingen die het kabinet wil doorvoeren

  • De sluitingstijd wordt verruimd van 22.00 tot 05.00 naar 01.00 tot 05.00 uur
  • Met de inzet van het coronatoegangsbewijs (CTB) op basis van 3G, kunnen de anderhalve meter afstand, placeringsplicht en mondkapjesplicht worden losgelaten, indien er niet meer dan 500 bezoekers per zelfstandige ruimte binnen en buiten zijn
  • Daarnaast is het OMT gevraagd of het toepassen van testen voor toegang op basis van 1G een toevoeging kan zijn voor het veilig en verantwoord samen laten komen van grotere, ongeplaceerde groepen, waarmee bijvoorbeeld ook de nachthoreca heropend kan worden
  • De versoepelingen zouden op vrijdag 18 februari in kunnen gaan

Vrijdag 11 februari komt het OMT nog met een advies en op dinsdag 15 februari maakt de minister van Volksgezondheid de besluiten bekend tijdens een persconferentie om 19.00 uur.