Kabinet wil horeca langer open en de meeste maatregelen afschaffen

Actueel |
9 februari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Frituurwereld - Open
Foto Tim Mossholder / Unsplash

Het kabinet wil de openingstijd voor de horeca verruimen. Dat melden Haagse bronnen, die ook zeggen dat het kabinet nadenkt over de afschaffing van andere coronamaatregelen in de horeca.

De ruimere openingstijden worden waarschijnlijk aangekondigd tijdens de volgende persconferentie, op dinsdag 15 februari. Naar verwachting wordt middernacht de nieuwe sluitingstijd.

Afschaffing CTB en anderhalve meter

Verder kijkt het kabinet naar het loslaten van de vaste zitplek, de anderhalve meter, de mondkapjesplicht en het coronatoegangsbewijs. Wanneer die versoepelingen precies in moeten gaan, is niet duidelijk. Er wordt gesproken over eind februari of begin maart.

Openhouden van de samenleving

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers wil dat het openhouden van de samenleving het uitgangspunt wordt van het coronabeleid. Op termijn zou het kabinet af willen van het grootschalig vaccineren en testen. In plaats daarvan moet het virus in de gaten gehouden worden via thuistesten, steekproeven en onderzoek van het rioolwater. Volgens Haagse bronnen wil het kabinet een systeem invoeren waarbij ouderen en kwetsbaren snel geboosterd kunnen worden als er een nieuwe variant opduikt.

Dinsdag 15 februari houdt het kabinet een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen.