McDonald’s Nederland op wind en zon

Actueel |
4 augustus 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Beeld: McDonald’s

Alle Nederlandse restaurants van McDonald’s moeten over anderhalf jaar volledig functioneren op ethische energie van regionale zonnevelden en windparken. McDonald’s Nederland gaat deze transitie uitvoeren samen met energiebedrijf Eneco.

Ook gaan de twee partijen bekijken hoe het energieverbruik in de vestigingen teruggebracht kan worden en kijken ze hoe de restaurants, nu 254, zelf energie kunnen opwekken.

Hierbij gaan de gedachten onder meer uit naar zonnepanelen op de daken en de bouw van carports met zonnedaken. McDonald’s en Eneco gaan ook onderzoeken of en hoe de restaurants zonder aardgas kunnen functioneren. De franchisenemers zullen bij de energieplannen nauw worden betrokken.

McDonald’s heeft al ruim twintig jaar een eigen duurzaamheidsprogramma. Zo wordt afgewerkt frituurvet sinds jaar en dag ingezameld en verwerkt tot onder meer biodiesel. Bijna drie jaar geleden nam McDonald’s in Nijmegen al de eerste gasloze vestiging van ons land in gebruik. Terugwinsystemen van overtollige warmte, watervrije urinoirs en zuinige friteuses worden al langer ingezet.

Tien jaar geleden reeds kreeg McDonald’s een prestigieuze Green Mark Award voor een vestiging in Singapore. De vestiging heeft onder meer een grasdak, een opvangsysteem voor regenwater en hergebruikt de warmte van de airco. In Chicago ging het concern enkele jaren geleden nog een stapje verder: daar is een vestiging met 70 bomen en duizend zonnepanelen.