8 x mèt friet in plaats van friet mèt

Trivia, Actueel |
3 augustus 2021 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Mitraillette, foto Shutterstock/Fanfo

Friet is niet langer alléén maar meer een gerecht dat op zichzelf staat. Neem loaded fries. Niet zelden gaat de friet schuil onder zo’n royale topping, dat je friet zelf al haast niet meer ziet. Het past in een trend: steeds vaker is sprake van friet als een ingrediënt.

door Ubel Zuiderveld

Daarom: 8 voorbeelden van mèt friet in plaats van friet mèt.

1. Milkshakie Friet

Afgelopen week waren ze verkrijgbaar op een streetfoodfestival in Londen: milkshakes met een royale slagroomkraag met een paar frietjes. Ofwel de French Fry Milkshake, een milkshakie friet dus. Bij sorbetshakes op basis van vanilleijs, chocoladesiroop en andere siropen krijg je frietjes geserveerd (desgewenst eerst gedrenkt in warme chocoladesaus). De frietjes kun je gebruiken om te dippen in de slagroomkraag op de shakes.

2. Franse taco’s

Over de opmars van stedelijke concepten met halal Franse taco’s schreef Frituurwereld al eerder. Deze snack, die ontstond in de Franse buitensteden en gelinkt is aan de rapcultuur, is mateloos populair. Het is een variant op de zachte Mexicaanse taco’s. De dichtgevouwen pannenkoekjes bevatten een keur aan ingrediënten. Waaronder standaard wat frietjes, naast kaas, sla, maïs, knapperige groentes en (meestal) kippenvlees.

3. Californische burrito

De Californische burrito doet in veel opzichten denken aan de Franse taco. Deze Amerikaanse variant op het Tex-Mex gerecht bevat geen bruine bonen en rijst, maar een royale handvol frieten. Daarnaast is de Californische burrito gevuld met onder meer mals rundvlees, guacamole, ui-tomatensaus en kaas. Her en der op internet wordt het ‘een klassieker uit San Diego’ genoemd. In elk geval verscheen de Californische burrito al zeker een jaartje of zes, zeven geleden op het menu in menig Tex-Mex restaurantje.

4. De Kapsalon

Nee, dan onze eigen snackdis de Kapsalon. Onder jongeren is het inmiddels misschien wel het populairste snackgerecht, mede dankzij het royale deliveryaanbod online. Enfin. Het verhaal is bekend. Deze snackdis is in 2003 bedacht door de eigenaar van een Rotterdamse kapsalon, die het gerecht bij een naburige shoarmazaak liet samenstellen. Laagjes friet, shoarma, kaas, salade en saus in een aluminium bakje.

5. Nacho’s met friet

Nacho’s zijn mateloos populair in de vaderlandse horeca. De gekruide Mexicaanse chips met gesmolten kaas en pepers tref je tegenwoordig volop aan op terraskaarten. Nacho’s zijn dan ook ideaal bij de borrel. Een variant die je her en der tegenkomt: hetzelfde gerecht maar dan met her en der wat frietjes tussen de nacho’s. Eveneens met kleverige gesmolten kaas erover en ertussen.

6. Mitraillette

Dan de Mitraillette, een snackgerecht uit Wallonië. Het is geïnspireerd door friet op stokbrood, dat in Frankrijk al langer bekend was. Volgens menigeen ligt de oorsprong van de mitraillette in Brussel. Mitraillette betekent machinegeweer, wordt uitgesproken als ‘mitrajet’ en kent als snackgerecht verschillende varianten. De meest gangbare is: een ingesneden half stokbrood dat belegd is met vlees (vaak hamburgers), friet en verschillende snacksauzen. Ook rauwkost, sla of gesmolten kaas komen voor. Journalist Wouter Klootwijk voorspelde negen jaar geleden dat de Mitraillette ook in ons land een succes zou worden. Dat werd het tot op heden niet. Wel verkrijgbaar bij onder meer Frites uit Luyk ofwel Bar Ramona in Amsterdam-West.

7. Salade met friet

In enkele regio’s van de VS serveren restaurants frisse salades met wat frieten erdoor. Bijvoorbeeld: een rauwkostsalade met sla, ui, tomaat, reepjes vlees en een zoetzure dressing. En daar een handvol warme frietjes doorheen gemengd. In plaats van friet met een schaaltje sla ernaast, is hier dus sprake van een verse salade met wat frietjes als belangrijk ingrediënt.

8. Frietpizza’s

De fantasie rond pizzatoppings kent geen grenzen. Zie ook: de pizza’s waarbij plakjes frikandellen zijn verwerkt ter vervanging van het pikante salamiworstje pepperoni. Op internet circuleren pizza’s met frietjes die verwerkt zijn in de topping. Ook hierbij is weer sprake van de combinatie met gesmolten (mozzarella)kaas. Een niche is: friet ter vervanging van de pizzabodem. Een bodem van afgebakken frietjes op bakpapier, daar bovenop tomatensaus, mozzarellakaas en pepperoni. Daarna het geheel nog even in de oven tot de kaas goed gesmolten is.

Meer over