Burgemeesters willen voor het weekend duidelijkheid voor de horeca

Actueel |
20 januari 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn donderdag 20 januari bijeengekomen in een extra vergadering. Ze willen dat het kabinet de horeca en de cultuursector deze week nog duidelijkheid verschaft over de nabije toekomst.

Premier Mark Rutte liet tijdens de laatste persconferentie weten dat dinsdag 25 januari een nieuw weegmoment plaatsvindt, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid tot meer versoepelingen. Als die ruimte er is, dan is de horeca als eerste aan de beurt, zo beloofde de premier.

Versoepelingen mogelijk

De burgemeesters willen echter niet wachten tot 25 januari. Volgens de burgemeesters zijn versoepelingen mogelijk, maar moet het kabinet duidelijk zijn als dat om dringende medische redenen toch niet mogelijk is.

Heropeningsplan naar de minister

Ondertussen heeft de Horeca Alliantie een heropeningsplan gepresenteerd aan minister van Economische Zaken Mickey Adriaansens. Daarmee kan een substantieel deel van de horeca vanaf woensdag 26 januari verantwoord en veilig open, zegt de belangenorganisatie.

Overzicht van maatregelen

Vooruitlopend op het ijkmoment van 25 januari, heeft het samenwerkend trio een overzicht gemaakt van de maatregelen die nodig zijn om de veiligheid van zowel gasten als medewerkers te waarborgen en de verspreiding van het coronavirus te minimaliseren.

Laagste aantal IC-opnames

Vandaag (donderdag 20 januari) liet het RIVM weten dat het te pessimistisch is geweest over de ic-opnames door de omikronvariant van het coronavirus, meldt onder meer het AD. Het aantal opnames zou ongeveer op de helft uitkomen, aldus RIVM-baas Jaap van Dissel. In de ziekenhuizen ligt het laagste aantal mensen op de intensive care sinds 6 november 2021.