Kabinet roept bedrijven en huishoudens op minder gas te gebruiken

Actueel |
30 maart 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Het gasnoodplan wordt nog niet geactiveerd, maar het kabinet roept bedrijven en huishoudens wel op minder gas te gebruiken. Dat meldt Nu.nl. Zaterdag 2 april start een landelijke radio- en tv-campagne om de boodschap over te brengen.

De oproep om minder gas te gebruiken heeft als doel tekorten zoveel mogelijk te voorkomen. Onderdeel van de campagne zijn tips over energiebesparing voor huishoudens en bedrijven. Volgens het Ministerie van Economische Zaken wordt het gasnoodplan nog niet geactiveerd, omdat er geen gastekort is ‘en voorlopig ook niet dreigt te ontstaan’.

Inzet gasnoodplan

Tegelijkertijd sluit het ministerie de inzet van het gasnoodplan niet uit. De Russische president Poetin wil dat ‘onvriendelijke landen’ met roebels gaan betalen voor gas en olie. De meeste landen weigeren dit vooralsnog. Als Poetin toch doorzet en bedrijven hebben geen roebels, dan bestaat de kans dat het gasnoodplan alsnog geactiveerd moet worden.

Eerder liet minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten weten dat er een noodplan klaar ligt. Hierin vraagt de overheid bedrijven als eerste te stoppen met het gebruik van gas zodat ziekenhuizen en huishoudens van gas voorzien kunnen blijven worden.

Torenhoge rekeningen

Cafetaria’s, snackbars en ander frituurbedrijven zullen de ontwikkelingen rondom gas nauwlettend in de gaten houden. Veel ondernemers hebben sinds maanden te maken met torenhoge energierekeningen. Geen gas betekent sluiting voor veel bedrijven, omdat de meeste bakwanden op gas draaien.

Speciale bijeenkomst van ProFri

Op maandag 11 april organiseert ProFri een speciale bijeenkomst om met leden te praten over alle prijsstijgingen en schaarste waar de frituurbranche mee wordt geconfronteerd. Veel ondernemers met een variabel contract zijn in betalingsproblemen gekomen door de stijgende energieprijzen. Anderen hebben een contract dat binnenkort afloopt. ProFri meldt een intermediair gevonden te hebben die kan helpen het hoofd te bieden tegen de torenhoge energierekeningen waarmee ondernemers worden geconfronteerd.