Aantal ijssalons doorbreekt grens van 1000

Actueel |
30 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Het aantal ijssalons in ons land heeft de magische grens van duizend doorbroken. Vijf jaar geleden waren er in Nederland nog 800 ijssalons. Dit blijkt uit een onderzoek bij de Kamers van Koophandel.

Het betekent dat al 35 jaar lang sprake is van groei van het aantal bedrijven. In 1985 bevond het aantal ijssalons zich met 146 op een dieptepunt. In 1995 telde ons land er alweer 289 en vanaf dat moment bleef het aantal gestaag stijgen.

IJstaarten

Op Nos.nl laat Teun Loonen, voorzitter van de Vereniging Ambachtelijke IJsbereiders, weten dat de ijssalons lijden onder de coronalockdowns. Kleinere bedrijven hebben hun omzet met afhalen doorgaans redelijk op peil weten te houden, maar grotere ijssalons leverden volgens Loonen aanmerkelijk meer in. Wel is volgens hem de thuisverkoop van onder meer ijstaarten aanmerkelijk toegenomen. De groei van het aantal ijssalons komt deels op het conto van ijsboederijen, aldus Loonen.

Wedstrijd en NL IJs

Komende donderdag wordt de IJssalon van het Jaar gekozen. De genomineerden van deze wedstrijd van het Ambachtelijk IJscentrum zijn: IJs en Spijs in Haps, Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven, IJsie Prima in Callantsoog, Pinoccio IJs in Heiloo en Het IJscafé in Nunspeet. Verder ontstond onlangs de nieuwe organisatie NL IJs ofwel de Stichting Nederlandse IJsbereidingssector. De gesprekken over NL IJs en de bundeling van krachten tussen het Nederlands IJscentrum, de Vereniging Ambachtelijk IJscentrum en het Gilde van SVH Meesterijsbereiders startten anderhalf jaar geleden.

Meer over