Aanblik van blikvangende Haagse snackkraam drastisch veranderd

Actueel |
3 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Afbeelding: R4a Architecten

De aanblik van een iconische snackplek is drastisch veranderd. De aloude snackkraan De Vrijheid op een brug boven de Utrechtsebaan, de entree van Den Haag, heropent in een nieuw onderkomen dat volgens planologen beter aansluit bij de strakke kantooromgeving.

Sinds 1985 is De Vrijheid een vaste waarde voor automobilisten die de Hofstad binnen komen. Vanwege de blikvangende locatie, behoorde de oude kraam tientallen jaren tot de meest bekeken snackbars van ons land.

Heropening in nieuwbouw

Vorig jaar mei viel het doek voor het houten frituurpaleisje. Het werd gesloopt om plaats te maken voor vervangende nieuwbouw. Ondernemer Salih Arslan neemt dezer dagen, maanden later dan de bedoeling was, zijn intrek in de nieuwbouw. R4a Architecten tekende voor het ontwerp. Opdracht was ‘het nieuwe paviljoen beter te laten aansluiten bij de kantooromgeving, de dynamiek van de stad en een positieve bijdrage te leveren aan het straatbeeld en de entree van Den Haag’. De nieuwe snackunit is straks tegen de rand van het viaduct geplaatst. Hierdoor is er meer ruimte voor de kraam.

De Vrijheid in 2009, foto UZM.

Haagse legende

Snackkraam De Vrijheid is één van de ruim 100 frituurkramen die vereeuwigd zijn in het boek De Frietkraam, dat snackkenner Ubel Zuiderveld twee jaar geleden publiceerde. In het boek wordt ook de achtergrond van de naam De Vrijheid uit de doeken gedaan. Citaat uit het boek: “De toenmalige zoon des snackbarhouders legde me uit waarom de keuze viel op de naam De Vrijheid. Pa begon de snackbar na een periode van detentie. Vandaar dus, zei de zoon. Ja, zo’n beroemde kraam als De Vrijheid, daar hoort een bijzondere Haagse legende bij.”