Rotonde nekt kraam

Trivia |
21 december 2019 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Verdwijnende eetcultuur – De frietkraam

Met enige regelmaat moeten we op deze pagina’s tot ons leedwezen het verdwijnen van oude frietkramen melden. De frietkraam is de bakermat van de hele frietbranche; het is dus altijd jammer als er weer eentje moet wijken.

Eerder dit jaar trof dit lot snackbar Koolen in het kleine dorp Velp (onder de rook van Grave). Het was het mekka van ondernemer André Koolen; sinds zijn vader het bedrijf 62 jaar geleden startte, was Koolen een vaste waarde in het Brabantse dorpje. Koolen verzette zich wel, maar de dienaars van de overheid waren onverbiddelijk; het kruispunt waaraan Snackbar Koolen gevestigd was, is omgetoverd in een rotonde. Omdat rotondes meer plek vergen dan een kruispunt, moest Koolen eraan geloven. “‘Ik denk dat dit één van de laatste ouderwetse frietkotten is in Brabant, misschien wel Nederland,” zei André Koolen ten afscheid tegen Omroep Brabant.

Twintig jaar geleden telde Nederland nog ruim 1500 frietkramen met vaste standplaatsen. Nu is hiervan naar schatting nog de helft over. Begin 2020 verschijnt het boek De Frietkraam; het is een ode aan deze verdwijnende eetcultuur.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 14 – Winter 2019-20