Wordt Ladage met blikvanger officieel Rotterdams popart-monument?

Actueel |
13 oktober 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief FSW

De fractie Christenunie/SGP pleitte onlangs in de Rotterdamse gemeenteraad voor het behoud van de iconische Bram Ladage-frietkraam met een metershoog colablikje in de binnenstad. De sloop ervan is inmiddels stilgelegd en onderzocht wordt of de kraam een monumentenstatus moet krijgen.

De raadsfractie schrijft: “Het architectonisch hoogstandje Bram Ladage op het Binnenwegplein blijkt gedeeltelijk gesloopt te zijn. De gevoelens hierover lopen hoog op in de stad, zowel bij architectuurliefhebbers als bij liefhebbers van de patat van Bram Ladage.”

Historisch Genootschap

Eerder pleitte het Historisch Genootschap Roterodamum voor een onderzoek naar de waarde en het mogelijke behoud van de beeldbepalende blikvanger aan het Binnenwegplein. Na alle aandacht voor de vestiging van Ladage Verse Patat, zal de herbouw geschieden in nauwe samenwerking met de oorspronkelijke architecten, die niet van de sloop op de hoogte waren. Enkele inwoners pleitten er zelfs voor de kraam de monumentenstatus te geven.

Burgemeester Aboutaleb

Burgemeester Ahmed Aboutaleb liet de Christenunie/SGP weten, dat de sloop door Ladage Beheer niet bij gemeente was gemeld. “Naar aanleiding van het advies van Roterodamum, zal ons college een onderzoek uitvoeren naar de cultuurhistorische waarde van het pand. Aan de hand van dit advies nemen wij een besluit over een mogelijke voorlopige aanwijzing tot monument. Met deze procedure is minimaal acht weken gemoeid.”

Snackbars als erfgoed

Het is zelden of nooit eerder voorgekomen, dat op bescherming van snackarchitectuur werd aangedrongen. Het Openluchtmuseum in Arnhem overwoog in een grijs verleden een authentieke frietkraam aan te kopen, terwijl Bond Heemschut en anderen op de bres sprongen voor de iconische snackbar ’t Pleintje in het Brabantse Maaskantje. De snackbar was een belangrijk decor in de serie en films van New Kids, maar ruimde uiteindelijk het veld.

De Ladaga-annex-colablikvestiging wordt wel gezien als een sterk staaltje van de kunststroming Popart.

Meer over