Zorg om winstgevendheid

Actueel |
21 september 2017 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Dalende winst? / Shutterstock Lumen Photo’s

“De winstgevendheid is een punt van zorg.” Dat stelt ProFri-voorzitter Hans Hus naar aanleiding van cijfers en signalen die hem ter ore komen. Die wijzen erop dat de winstgroei afneemt. ProFri kondigde aan de komende tijd te zullen focussen op het onderwerp “hoger rendement”.

Hus: “Een omzetgroei van circa 3 procent is an sich uitstekend. Zeker als je bedenkt waar we vandaan komen. Toch wil ik een kanttekening maken. We moeten als branche meer inspanningen leveren om zulke groeicijfers te realiseren. Honderden cafetaria’s zijn de laatste jaren gestart met bezorgservice. Dat levert nieuwe klanten op en meer omzet. Je verwacht dus dat de groeicijfers hoger uitvallen, hoger dan nu het geval is. Dat gebeurt niet omdat kosten stijgen, vooral de personele lasten. Per 1 juli ging het minimumloon van 21-jarigen omhoog en stegen de jeugdlonen – dus zullen de kosten verder stijgen. Daarnaast werden uitzendkrachten duurder.”

SRA, een netwerk van accountantsbureaus, stelt in zijn rapport Branches In Zicht dat de personeelskosten in de horeca in 2016 stegen met 7,5 procent. De horecawinsten groeiden in 2014 nog met 41 procent tegen een winstgroei van slechts 18 procent vorig jaar.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 5 – Najaar 2017

Meer over