Advies aan kabinet: “Suikertaks en mogelijkheid van snackbarverbod”

Actueel |
7 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

In ons land moet een suikertaks worden ingevoerd. Verder moeten gemeenten snackbars en fastfoodzaken op bepaalde locaties kunnen verbieden. Het zijn twee van de aanbevelingen die de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) doet aan het kabinet.

Het is niet de eerste keer dat dit soort voorstellen wordt gedaan. Het onafhankelijk adviesorgaan onder leiding van ex-politica Jet Bussemaker is echter wel invloedrijk. De RVS kwam met het uitgebreide rapport Een eerlijke kans op een gezond leven, waarin zeven aanbevelingen centraal staan.

Regelen in wetten

De RVS pleit voor een langjarig beleid van minimaal vijftien jaar om Nederland gezonder te maken. Het zou een wettelijk beleid moeten zijn dat ondersteund wordt door meerdere ministeries. De RVS beveelt onder meer aan meer aandacht te schenken aan “de maatschappelijke oorzaken van ongezondheid” en aan het doorbreken van een levensstijl die generatie op generatie wordt doorgegeven. De RVS wil dat voor het beleid miljarden euro’s worden vrijgemaakt; de raad denkt hierbij aan 2 procent van de begroting van het ministerie van volksgezondheid.

Weren van snackbars

De RVS schrijft in zijn rapport: “Het is voor gemeenten essentieel dat er heldere wetgeving komt om een aanbodoverschot van en reclame voor ongezond eten te weren. Op lokaal niveau pleit de RVS voor meer mogelijkheden om een teveel aan fastfoodwinkels en snackbars te weren. Op landelijk niveau pleit de RVS voor het invoeren van een suikertaks, een verbod op verleidelijke reclames die aanzetten tot ongezond eten en een verlaging van de btw op gezonde voedselproducten zoals fruit en groenten zodat alternatieven voor ongezond voedsel betaalbaar worden.”