Videma behartigt de belangen van meer dan 4600 auteursrechthebbenden

Advertorial
6 mei 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto van Videma via Shutterstock

Het zijn uitdagende tijden maar er komt een moment dat we weer samen in de horeca weer tv kunnen kijken en met elkaar kunnen genieten van al die mooie programma’s en sportevenementen. Wat voor u goed is om te weten, is dat op deze tv-programma’s auteursrechten rusten voor onder andere programma ontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs. Daarom heeft u voor het openbaar maken van tv-programma’s een licentie nodig. Stichting Videma regelt uw licentie en zorgt ervoor dat de rechthebbenden hun rechtmatige vergoeding ontvangen. Dus als het weer kan vergeet dan niet uw zakelijke tv-licentie af te sluiten.

Wat doet Stichting Videma

Stichting Videma behartigt de belangen van meer 4.600 auteursrechthebbenden, zoals programma ontwikkelaars, scenarioschrijvers, regisseurs en acteurs, publieke en commerciële omroepen. Als in de horeca de tv aan staat is daarvoor toestemming van de auteursrechthebbenden nodig. Want zij hebben recht op een vergoeding. Stichting Videma behartigt hun belangen en kan toestemming geven via een licentie voor het zakelijk gebruik van alle programma’s die worden uitgezonden via de belangrijkste landelijke publieke en commerciële omroepen. Het betreft toestemming voor doorgifte en groepsvertoning van alle programma’s die worden uitgezonden op de kanalen: NPO 1, NPO 2, NPO 3, NL24 en de digitale kanalen van de publieke omroep. RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, RTLZ, SBS6, SBS9, NET5, Veronica, Disney XD, ESPN voorheen FOX, Nickelodeon, MTV, Comedy Central, Discovery Channel en TLC. De rechten op deze programma’s berusten bij omroepen (voor zover zij zelf eigenaar zijn van de programma’s die ze uitzenden) en producenten.

Voordelen als lid van een brancheorganisatie

Bedrijven die lid zijn van vakvereniging ProFri of van een andere brancheorganisatie ontvangen extra korting op het Videma-tarief. Bedrijven die 2020 al een Videma-licentie hadden met branchekorting en in 2021 nog steeds lid zijn van een brancheorganisatie, profiteren automatisch van de branchekorting. Als een bedrijf lid is van een brancheorganisatie maar nog geen Videma-licentie heeft en tv-beelden wil vertonen, kunnen ook deze bedrijven een Videma-licentie verkrijgen met branchekorting. De aanvraag en de betaling van de licenties verloopt in veel gevallen via de betreffende organisatie.

Heb je een cafetaria, snackbar of frituur en wil je tv-beelden gaan vertonen, neem dan contact op met het secretariaat van vakvereniging ProFri. Zij regelen dat ook jij in aanmerking kunt komen voor deze extra korting. Het secretariaat is bereikbaar via het telefoonnummer 040-7200900. Je kunt ook een berichtje sturen naar info@profri.nl.