Wim Cox: “Belastingschuld oplossen via overheidsgift”

Actueel |
1 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: archief UZ Media

De Limburgse horecaondernemer Wim Cox heeft een plan om de opgebouwde belastingschuld van hemzelf en veel collega’s te lenigen. Cox stelt voor dat de overheid aan de horeca en andere direct door corona getroffen branches rond 1 juli een gift verstrekt. Over de hoogte van deze eenmalige steun heeft hij een concrete suggestie: 15 procent van de omzet van 2019.

Cox exploiteert met zijn bedrijf Cox & Co verschillende horecabedrijven in Roermond en omgeving. Het gaat onder meer om vestigingen van Piet Friet, Bufkes, Tuincafé, Schnitzelparadies en De Beren. De basis van Cox & Co wordt gevormd door een bijna honderd jaar oud familiebedrijf aan de grens met Duitsland.

Belastinggift

Cox zat in het verleden in het bestuur van de KHN-sectie Fastfood & IJsbedrijven. Zijn bedrijf bouwde als gevolg van de corona-lockdowns het afgelopen jaar een flinke belastingschuld op. “Wij hebben (op dit moment) acht ton belastingschuld. Er gaan geluiden op om iets aan de opgebouwde schulden te doen. Het kan immers niet zo zijn dat wij alléén, inclusief andere direct getroffen bedrijfstakken, de rekening van corona gepresenteerd krijgen.”

Compensatie

Cox: “Ik heb een ideetje. Het zou mooi zijn wanneer wij ergens rond 1 juli, als alles hopelijk weer normaal is, 15 procent van de omzet van 2019 uitgekeerd krijgen van de overheid. Ter compensatie van de opgebouwde schulden. Hiermee worden ook gelijk de bedrijven die wél gewoon belasting hebben betaald evenredig gecompenseerd. Uiteraard moet er ook voor de starters iets worden geregeld.”

Thierry Aartsen

Met zijn voorstel maakt Cox geen onderscheid tussen bedrijven mét en zónder belastingschuld; beide groepen krijgen eenmalig 15 procent van de omzet die ze in 2019 behaalden. Immers: de kans is groot dat de horeca die zijn belasting wél betaalde, dit eveneens deed van reserves, geleend geld en/of privégeld. Tijdens een webinar van de Horeca Alliantie gaf VVD-kamerlid Thierry Aartsen eerder aan dat het simpelweg kwijtschelden van belastingschulden niet in de rede ligt. Wel zei hij dat de politiek op zoek is naar creatieve alternatieven om de schuldenlast te verlichten. Vakvereniging ProFri, waar Wim Cox met een aantal bedrijven lid van is, zal Cox’ voorstel samen met andere geopperde alternatieven onder de aandacht brengen bij Aartsen.

Thierry Aartsen over opgebouwde belastingschulden