CBS: “Bijna 70 procent van horeca leed in 2020 verlies”

Actueel |
1 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock.

Bijna 70 procent van alle horecabedrijven, sloot 2020 af met verlies. Dat schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in zijn pas verschenen rapport over het laatste kwartaal van vorig jaar. Ten opzichte van het derde kwartaal, daalde de horecaomzet in de periode oktober, november en december 2020 met 44 procent.

Met deze negatieve cijfers, zijn veel horecabedrijven in mineur. Het CBS meldt in het kwartaalbericht: “Ondernemers in de horeca zijn van alle bedrijfstakken het meest pessimistisch over het voortbestaan het hun bedrijf. Van de horecaondernemers verwachtte begin januari bijna 41 procent het nog maximaal zes maanden vol te kunnen houden als de coronasituatie niet verbetert. Voor het niet-financiële bedrijfsleven als geheel is dit een kleine 8 procent.”

Steunmaatregelen

De horeca is de bedrijfstak die het meest gebruik maakt van de steunmaatregelen van de overheid in verband met corona, aldus het bureau in Rijswijk: “Van alle horecabedrijven ontving in 2020 85 procent een tegemoetkoming vaste lasten, terwijl 60 procent een vergoeding voor loonkosten ontving.”

Frituurspeciaalzaken

In het vierde kwartaal van 2020 daalde de omzet van cafés het hardst. Cafés hebben 70,4 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants boekten 56,7 procent minder omzet dan in het derde kwartaal en hotels 51,1 procent minder. Voor het segment fastfoodrestaurants noteert het CBS een bijna 20 procent lagere kwartaalomzet. In dit cijfer zijn ook de frituurspeciaalzaken verdisconteerd.

Uit onderzoek van vakvereniging ProFri bleek eerder dat de frituurbranche tijdens de eerste lockdown ruim 180 miljoen euro ofwel 45 procent aan omzet inleverde ten opzichte van 2019. De tweede lockdown in het laatste kwartaal van 2020 lijkt er minder heftig te hebben ingehakt. Over geheel 2020 komt het omzetverlies naar schatting van ProFri uit op circa 25 procent ofwel ongeveer 300 miljoen euro minder dan in 2019.