Routekaart: heropening bij maximaal 20 IC-opnames

Actueel |
3 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Restaurants en zitgedeeltes van cafetaria’s mogen heropenen als het aantal IC-opnames twee weken of langer onder de 20 per dag ligt.

Dit blijkt uit de nieuwe zogenaamde routekaart van de Rijksoverheid. Eerder werd het criterium van 3 tot 10 IC-opnames per dag genoemd. De laatste weken varieert het aantal nieuwe patiënten op de intensive cares van ziekenhuizen van ruim vijftig tot circa dertig.

Alleen functioneel eten

Overigens zal een eventuele heropening vrijwel zeker gepaard gaan met aanvullende maatregelen. Bovendien lijkt het erop dat sprake moet zijn van “functioneel eten” en “eten voor de gezelligheid” in eerste aanleg niet in de bedoeling ligt. Cafés en andere drinkgelegenheden nemen op de routekaart een aparte positie in. Heropening van deze bedrijven zal deels afhangen van praktijkexperimenten via zogeheten Field Labs.

Niet tegelijk met winkels

Bij horecaorganisaties bestond de hoop dat bij de heropening winkels zouden worden gelijkgesteld met restaurants. Dit gebeurt nu immers wel met de afhaalfunctie. Uit de routekaart blijkt echter dat zogenaamde niet-essentiële winkels eerder open mogen dan restaurants.

Hier lees je meer over cafés en Field Labs