Voordracht Smulgids-wildcard: Van den Akker in Schijndel

Actueel |
17 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten

Snackroom Van den Akker in Schijndel is voorgedragen voor een wildcard-vermelding in de komende editie van de Nationale Smulgids. Veel specialiteiten in het snackmekka van de familie Van den Akker komen uit eigen keuken.

Het bedrijf bestaat sinds 1962 en de derde generatie staat nu mede aan het roer. Of het oude familiebedrijf ook daadwerkelijk in de frituursterrengids wordt opgenomen, hangt nog af van een inspectie door de regionale Smulinspecteur die later dit jaar wordt uitgevoerd.

Succes met kroketten

De snackroom aan de Markt in Schijndel ontstond als zoveel snackbars uit een bakkerij. Oorspronkelijk was Van den Akker vanaf 1939 een bakkerij met een kruidenierszaak. Hoewel na 23 jaar de bakkerij verdween, bleef het ambacht. Na opa Rini van den Akker zijn het nu diens zoon Jacky en kleinzoon Jordy die de scepter zwaaien aan de Markt in Schijndel.

Elke ochtend om zes uur begint voor hen de dag met de bereiding van een keur aan ambachtelijke producten, zoals kroketten en bamisnacks. Trouwens, ook de bakkerij maakte vroeger al rundvleeskroketten. Aan de populariteit van deze snack uit eigen keuken is het eigenlijk te danken dat opa Van den Akker uiteindelijk zijn frituurspeciaalzaak opende.

Bezoek van Snackspert

Begin dit jaar bracht ook Snackspert Eke Bosman een bezoek aan het snackdomein in Schijndel. Hij schreef na zijn bezoek en het proeven van de snacks op Instagram: “Een sympathieke snackbar met een geweldig assortiment. Snackroom Van Den Akker is over het algemeen een hele, hele, hele goede snackbar. De frietpatat is geweldig, de frikandel ook, de worst ruil ik de volgende keer in voor de bamischijf. Dus rest mij om deze tent een hele hoge waardering te geven.” Onlangs is Snackroom Van den Akker bovendien nog geportretteerd door Omroep Brabant. De video is hier te bekijken.

Keurmerken of wildcard?

Frituurspeciaalzaken als Van den Akker kunnen op vier manieren in de Nationale Smulgids belanden als bedrijven die een omweg waard zijn. Primair worden alle cafetaria’s opgenomen die beschikken over de keurmerken Goed Gefrituurd en/of Met Goud Bekroond.

Daarnaast zijn er drie methodes om op voordracht via een wildcard in de Nationale Smulgids te komen. De eerste voordracht: een hoge score van een representatief aantal klanten op review-platform Smulscore. Daarnaast: op voordracht van collega’s en branchedeskundigen. Ten derde: via een open inschrijving door het bedrijf of de ondernemers zelf; op eigen voordracht dus. Bij al deze drie voordrachten beslist een regionale Smulinspecteur na een finale inspectie of de wildcard-notering in de Nationale Smulgids daadwerkelijk wordt verstrekt.

Foto’s: Nederlands Frituurcentrum

Meer over