Consumentenbond: “Bezorgmaaltijden te zout”

Actueel |
17 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

De Consumentenbond is niet te spreken over bezorgmaaltijden van landelijke aanbieders. De bond nam 224 kant-en-klare maaltijden van vijftien grootkeukens onder de loep. “Slechts 8 maaltijden voldeden volledig aan de richtlijnen voor een gezonde hoofdmaaltijd van het Voedingscentrum,” aldus de Consumentenbond.

Het gaat bij het onderzoek niet om restaurantmaaltijden, maar om kant-en-klare maaltijden voor thuis die worden aangeboden door gespecialiseerde grootkeukens als Apetito, AH Maaltijd Thuis, Diepvriesman, Uitgekookt en elf andere maaltijdbereiders. De vijftien bedrijven bezorgen samen jaarlijks tientallen miljoenen maaltijden bij consumenten thuis. Vooral veel senioren maken gebruik van hun diensten.

“Te veel zout”

“Vooral met de hoeveelheid zout ging het vaak mis, terwijl te veel zout schadelijk is voor de gezondheid,” aldus de Consumentenbond. “Gemiddeld bevatten de maaltijden zo’n 3 gram zout, 1 gram meer dan de richtlijnen voorschrijven. Kantenklaarmaaltijden.nl heeft zelfs een maaltijd met bijna 8 gram zout, terwijl het bedrijf op zijn website schrijft zout met mate te gebruiken.”

Groente en volkoren

De bond is bovendien kritisch over het te beperkte gebruik van volkorenproducten en groenten. “Uit ons onderzoek blijkt ook dat fabrikanten vaak witte rijst, witte pasta of een ander wit graanproduct gebruiken, in plaats van de gezondere volkoren variant,” aldus de Consumentenbond. “Daarnaast kookt de helft van de aanbieders gemiddeld met minder dan de aanbevolen 150 gram groente. De hoeveelheden energie (tussen 400-700 calorieën) en verzadigd vet zijn vaak wel in orde.”

Foto: iStock door Bondarilla