Verkoop gecoate friet groeit door toenemend gebruik Airfryer

Actueel |
4 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Bijna zes van elke tien Nederlandse huishoudens (59 procent) beschikken inmiddels over een Airfryer. Bij thuisbereiding van sommige soorten friet, leggen de frituurmandjes het inmiddels af tegen deze roterende luchtovens. Dit blijkt uit een consumentenonderzoek dat producent Lamb Weston Meijer recent uitvoerde.

Friet met afwijkende vormen en/of smaken (zogenaamde specialiteitenfriet) wordt door huishoudens thuis inmiddels voor ruim 46 procent bereid in een Airfryer of vergelijkbare ovens. Nog geen derde van de Nederlanders (31 procent) doet dit volgens het onderzoek nog in de frituur.

Verdere opmars

De verwachting is dat compacte luchtovens nog meer terrein zullen winnen ten opzichte van de traditionele thuisfrituur, stelt Kaatje van den Eijnden, retailmanager van Lamb Weston, op vakplatform Levensmiddelenkrant. Volgens Van den Eijnden heeft het veelvuldig gebruik van luchtovens als de Airfryer direct invloed op productveranderingen bij friet en frietspecialiteiten.

Coating wordt vaker standaard

In het interview met de Levensmiddelenkrant stelt Van den Eijnden dat friet en frietspecialiteiten voor bereiding in luchtovens een speciale coating nodig hebben om krokantheid te garanderen en uitdroging te voorkomen. Uit haar woorden kan worden opgemaakt dat friet met coating toenemend de standaard aan het worden is. Ze wijst er namelijk op dat Lamb Weston een coating heeft ontwikkeld die goede resultaten geeft bij friet uit zowel de frituur als de luchtovens.

Meer over