Radiowedstrijd van RadioNL: 23 frikandellen in een uur

Trivia, Actueel |
5 april 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: screenshot RadioNL aftermovie

Met de consumptie van 23 frikandellen in een uur is de 55-jarige Aart van de Streek uit ’t Harde Nederlands kampioen frikandellen eten geworden. Tijdens een live-uitzending van RadioNL in Sneek kreeg hij de bijbehorende Gouden Frikandel overhandigd door presentator Marcel de Vries.

Alle deelnemers samen verschalkten in een uur tijd liefst 400 exemplaren van Nederlands populairste frituursnack. Op RadioNL zegt de winnaar: “Ik kreeg na afloop te horen dat het wereldrecord op 23 stond. Ik had er nog wel één op gekund, dan was ik de enige geweest met 24 frikandellen.” Officieel is dit wereldrecord trouwens niet helemaal. Volgens sommige bronnen staat het nationale Nederlandse record zelfs lager, namelijk op 21 frikandellen in een uur tijd.

Duizend aanmeldingen

Hoewel ons land meer frikandelkampioenschappen kent, zoals het open kampioenschap van eethuis Reintje in Mierlo, pakte RadioNL de zaken voortvarend aan. Volgens het radiostation in Sneek meldden zich vooraf duizend kandidaten. Er werden vijftien kandidaten toegelaten tot de wedstrijd in de studio van de radiozender. Winnaar Van de Streek at zijn frikandellen zonder saus, maar na de vijftiende deed hij er wat appelmoes bij om een soepele consumptie te bevorderen.

24 frikandellen van 70 gram

Volgens het Nationaal Snack Handboek stammen de oudst bekende kampioenschappen frikandellen eten uit 1995. In dat jaar werden ze gehouden in Nagele. Enkele jaren op rij organiseerde een cafetaria in Groesbeek een jaarlijks kampioenschap. Daarnaast was ooit sprake van Friese Kampioenschappen Frikandellen Eten in Tjalleberd. In 2005 verorberde de kampioen 24 frikandellen, maar die wogen slechts 70 gram.

Hier kun je de aftermovie van RadioNL bekijken.