Vakvereniging ProFri: “Mogelijk eigen Broodfonds”

Actueel |
21 juni 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Broodfonds – Shutterstock

Hiertoe aangezet door opmerkingen tijdens een regionale vakbijeenkomst, onderzoekt ProFri de mogelijkheden om een Broodfonds in het leven te roepen voor frituurondernemers. Via zo’n “Frituurfonds” verzekeren ondernemers elkaar tegen inkomstenderving bij ziekte. Nederland telt nu 331, vaak lokaal georganiseerde, Broodfondsen in 133 plaatsen in ons land.

Broodfondsen zijn een initiatief van de Broodfondsmakers. Vanuit Utrecht wordt de infrastructuur geregeld voor de lokale fondsen met hooguit 50 leden. Het principe laat zich simpel uitleggen. Ondernemers leggen maandelijks enkele tientjes of maximaal 122 euro in op eigen geblokkeerde bankrekeningen. Is een lid van het Broodfonds ziek, dan schenken alle andere leden geld aan de zieke ondernemer. Maximaal kan een zieke ondernemer zodoende 2500 euro per maand ontvangen, minus zijn eigen doorlopende maandelijkse inleg. Dit bedrag geldt niet als inkomen, maar als belastingvrije schenking.

Broodfondsen functioneren op basis van onderling vertrouwen. Mogelijk stelt ProFri als eis dat deelnemers het Goed Gefrituurd-keurmerk moeten hebben, maar over dit soort zaken moeten toekomstige deelnemers zich gaan buigen. Ondernemers die nu al interesse hebben, kunnen zich melden bij het secretariaat van ProFri.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 8 –Zomer 2018