Amsterdam weert Five Guys

Actueel |
21 juni 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Five Guys – Shutterstock

Steeds meer gemeenten maken serieuze zaak met het weren van nieuwe fastfood- en snackbedrijven. De gemeente Amsterdam neemt hierbij het voortouw. Nadat Amsterdam eerder via de rechter een vestiging van New York Pizza blokkeerde, werpt het nu een dam op tegen de komst van de Amerikaanse hamburgerformule Five Guys naar de hoofdstad.

Five Guys wil nu alsnog een vestigingsvergunning afdwingen bij de gemeente Amsterdam. Het vindt zichzelf geen fastfoodrestaurant, maar een restaurant in de categorie “burgers and beers”. De formule is bereid tegemoet te komen aan eisen van de gemeente en wil zijn concept zelfs hierbij aanpassen. De gemeente eist dat “niet mag worden gestuurd op snelle consumptie, er geen balieverkoop plaatsvindt en er sprake dient te zijn van voldoende zitplaatsen”.

Five Guys is in ons land sinds kort present in Eindhoven, Utrecht en (heel recent) het Rotterdamse winkelcentrum Alexandrium. De formule streeft in ons land naar twintig vestigingen. In Amsterdam wil Five Guys zich vestigen aan de Reguliersbreestraat. In en rond de straat zijn verder onder meer Subway, McDonald’s, New York Pizza, Febo, Dunkin’ Donuts en drie andere burgerrestaurants van de partij. Waarschijnlijk zullen de gemeente Amsterdam en Five Guys eind juni of begin juli hun strijd verder uitvechten voor de bestuursrechter.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 8 –Zomer 2018