Recordjaar voor belangrijkste Europese frietmakers

Actueel |
5 april 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

“Niet eerder werd zoveel geld verdiend met friet.” Dit schrijft het agrarisch vakplatform Boerenbusiness. “In Europa bereikte het exportvolume in 2023 een recordhoogte. Wel werd in de tweede helft van het jaar duidelijk gas teruggenomen.”

De omzetten in de vijf belangrijkste frietproducerende landen lagen een derde hoger dan in 2022. Wel is er dus de kanttekening dat in topjaar 2023 de resultaten de laatste maanden daalden. Dat de verkoop in de tweede helft van vorig jaar wegzakte, komt volgens het vakplatform door het hoge prijsniveau.

Ruim 6 miljard kilo

In volume gemeten (de hoeveelheid friet) is het beeld minder spectaculair. De frietindustrie in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Polen kwam uit op een productie van 6,1 miljard kilo. Dat is maar ruim één procent meer dan in 2022. Vergeleken met vijf jaar geleden, ligt het niveau echter wel meer dan een miljard kilo hoger.

België is dominant

België is Nederland al enkele jaren geleden gepasseerd als belangrijkste frietmakende natie. Met bijna 3,2 miljard friet, vertegenwoordigt de Belgische frietindustrie ruim de helft van de totale productie van de top 5 frietlanden in Europa.

De waarde van de frietexport van het kwintet landen groeide van 5,9 miljard euro in 2022 naar 7,8 miljard vorig jaar, aldus Boerenbusiness. Wereldwijd groeit echter wel de onvrede over de hoge frietprijzen sterk.

Foto: beeldbank Vavi, Agristo