Topchef Hans van Wolde zet friettoer door Limburg voort

Actueel |
2 februari 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Facebook Brut 172, Brut Friterie.

Topchef Hans van Wolde wil de komende weken met zijn mobiele frituur Brut Friterie zijn toernee door Limburg voorzetten. Voor Van Wolde’s culinaire friet bestaat veel belangstelling.

Van Wolde, bekend geworden met zijn Maastrichtse sterrenzaak Beluga, zit momenteel zonder restaurant. In een klein dorp in het Limburgse mergelland verbouwt hij een boerderij tot zijn nieuwe culinaire Mekka. Dit bedrijf moet in maart onder de naam Brut 172 zijn deuren openen. Omroep RTL volgt voor een documentaireserie nauwgezet de vorderingen.

Friet van de chef

Eind vorig jaar ging Van Wolde bovendien de weg op met zijn mobiele frietspeciaalzaak Brut Friterie. Onlangs hervatte hij zijn friettoernee. Met name in Maastricht liep het storm; daar vormde zich een rij van tientallen wachtenden voor Van Wolde’s frituur. Eind januari stond Brut Friterie bij een Plus-supermarkt in Heugem.

Toernee

Van Wolde heeft aangekondigd zijn toernee door Limburg nog even te willen voortzetten. ProFri, de vakvereniging voor frituurspeciaalzaken, heeft hier gemengde gevoelens over. “Het succes is Van Wolde gegund. Het toont natuurlijk eens te meer aan dat friet afhalen tot ons culinaire erfgoed behoort. Daarom verdient dit fenomeen ook erkenning als nationaal Immaterieel Erfgoed.”

Erfgoed

Maar ook is volgens ProFri een kleine kanttekening op z’n plaats. “Je zal maar een frituurzaak heb en Brut Friterie ineens voor je deur krijgen. Sowieso krijgen wij nu, in coronatijd, regelmatig meldingen van cafetaria’s die met dit soort zaken te maken hebben. Gemeenten staan soms mobiele verkoop toe aan restaurants die wegens corona zijn gesloten. Het komt dus vaker voor dat cafetaria’s en snackbars onverwacht er een nieuwe concurrent bij krijgen vlakbij hun bedrijf.”