’t Hoekje nu de populairste snackbarnaam

Trivia, Actueel |
16 augustus 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
’t Hoekje in Dinteloord

’t Hoekje is de populairste eigennaam van frituurspeciaalzaken. In totaal dragen 44 cafetaria’s, snackbars en frituren in ons land deze naam, waarbij dialectvarianten als Hoekske ook zijn meegeteld.

door Ubel Zuiderveld

’t Hoekje stoot hiermee ’t Centrum als populairste cafetarianaam van de eerste plek. Ruim twintig jaar geleden, toen ook een dergelijk naamonderzoek werd uitgevoerd, was ’t Centrum nog de nummer één. Dat minder cafetaria’s de naam ’t Centrum dragen, wordt wellicht veroorzaakt door het feit dat veel frituurspeciaalzaken in binnensteden de afgelopen tien jaar hun deuren sloten.

De reden om net als in 1999-2000 een onderzoek te doen naar de eigennamen van cafetaria’s, is een reportage in de weekendbijlage van De Volkskrant, waarvoor zes snackbars met de naam ’t Hoekje zijn geportretteerd. De drie populairste eigennamen van snackbars zijn nu ’t Hoekje (44 keer), ’t Centrum (41) en ’t Trefpunt (31). Ruim twintig jaar geleden bestond de top 3 uit dezelfde namen, maar ’t Hoekje en ’t Centrum wisselden dus van positie.

Andere hoeken

Overigens komen ‘hoeken’ in andere vormen nog veel vaker voor. Afgezien van ’t Hoekje, zijn er nog 69 cafetaria’s, snackbars en frituren met ‘hoeknamen’. Smulhoek (25) is hiervan de populairste. Andere voorbeelden zijn: Smikkelhoek, Snackhoek, Eethoek, Driehoek, Haphoek en zelfs De Ronde Hoek.

Corners

‘Corner’, het Engelse hoekwoord, is minstens zo sterk in trek. Bij het nieuwe onderzoek werd 96 keer een naam geteld waarin ‘corner’ is verwerkt. Het gaat om namen als Coby’s Corner, Henks Corner en andere eigennamen waarin ‘corner’ is verwerkt. In ongeveer de helft van de gevallen is echter ook sprake van een ‘soortnaam’, namelijk ‘snackcorner’ ter vervanging van begrippen als cafetaria, snackbar of frituur.