Supermarkten stoppen met groentetasjes

Actueel |
26 april 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZM

Supermarktketens Albert Heijn en Aldi stoppen met het verstrekken van gratis plastic hemdzakjes op hun groente-afdelingen.

Albert Heijn streeft ernaar de plastic zakjes eind dit jaar uit al zijn winkels verwijderd te hebben. Aldi komt met zakjes die van duurzamer materiaal zijn gemaakt.

Sinds 1 januari 2016 geldt reeds een verbod op plastic tassen in winkels en de horeca. Sindsdien zijn ook de bekende hemdtasjes uit de snackbars al grotendeels verdwenen. Bij enkele cafetaria’s en Chinees-Indische restaurants worden ze nog wel gebruikt, maar daar moet er doorgaans 10 eurocent of meer voor worden betaald.

Veel snackbars geven tegenwoordig de afhaalbestellingen mee in papieren tassen. Overigens lijken goede alternatieven voor plastic foodverpakkingen slechts een kwestie van tijd. Wetenschappers slaagden er onlangs in om sterke doorzichtige folies te maken van bruine zeewier en algen. Ze zijn eetbaar en/of voor het grootste deel oplosbaar in water. Omdat de folie simpel te maken is, is niet uitgesloten dat deze nieuwe doorzichtige verpakkingen al de komende jaren op de markt zullen komen.