“Stadscafetaria heeft het moeilijk”

Actueel |
21 maart 2018 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Cafetaria te koop / UZ Media

Traditionele cafetaria’s en snackbars in de binnensteden verdwenen of krijgen het in de komende jaren moeilijk. Dit melden bureau Datlinq en het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in recent verschenen rapporten. In zijn Beleidsmonitor 2018-2019 noteert het FSIN: “In heel veel binnensteden verdween de afgelopen jaren de cafetaria op de hoek.”

Het FSIN wijst daarnaast op een positieve ontwikkeling in de stedelijke frituurbranche met verwijzing naar het grote aantal hippe frietconcepten dat de afgelopen jaren in steden debuteerde. Maar, stelt het instituut, de traditionele stadscafetaria verliest bij ongewijzigd beleid met name onder jongere doelgroepen zijn relevantie.

In zijn jaarbericht over 2017 roert ook onderzoeksbureau Datlinq de neerwaartse trend aan van de stadscafetaria’s. Datlinq wijst op de onstuimige groei van bezorgzaken, koffiezaken en lunchrooms in met name steden. Lunchrooms zijn al heel lang bezig aan een opmars; vorig jaar nam hun aantal in ons land opnieuw toe met 8 procent. Vooral in de twee grootste Nederlandse steden, Amsterdam en Rotterdam, is het getalsmatige marktaandeel van traditionele cafetaria’s en snackbars fors lager geworden, aldus Datlinq. Wel stelt Datlinq vast dat het segment “quick service bedrijven” (fastservice) als geheel de afgelopen vijf jaar de groeimotor was van de vaderlandse horeca.

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het magazine Frituurwereld nummer 7 – Voorjaar 2018