Vanaf zaterdag: check QR-code op terras

Actueel |
3 november 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

Op terrassen zullen cafetaria’s en andere horecabedrijven vanaf komende zaterdag óók de toegangscheck via de QR-code moeten uitvoeren. Het is voor de branche de belangrijkste nieuwe coronamaatregel die Mark Rutte gisteravond introduceerde tijdens zijn persconferentie.

Gezien het snel oplopende aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, zal het demissionaire kabinet al op vrijdag 12 november overleggen over eventuele aanvullende maatregelen. Hierbij noemde Rutte de horeca wel twee keer expliciet.

Check medewerkers?

Ten eerste sloot de demissionaire minister-president niet uit, dat het ook voor horecamedewerkers verplicht wordt een QR-code te tonen telkens als ze aan een dienst beginnen. Dit betekent dan dus dat medewerkers gevaccineerd zouden moeten zijn óf zich regelmatig moeten laten testen. Ook het verplichte sluitingsuur voor de horeca (middernacht) kán ter discussie komen. Vooralsnog gaf Rutte aan dat liever niet te willen vervroegen.

Dringend beroep op branche

ProFri-directeur Frans van Rooij had gistermiddag namens de Horeca Alliantie vooroverleg met de ministers Ferd Grapperhaus en Stef Blok. Hij zegt: “In het gesprek klonk een dringend verzoek richting ons als Horeca Alliantie en KHN om onze achterbannen verder aan te sporen om bij de ingang de gasten te controleren op het coronatoegangsbewijs.”

Striktere handhaving

Van Rooij zegt verder over de boodschap die de ministers meegaven: “Teveel horecabedrijven blijken de controle niet, niet consequent of niet bij de ingang, maar aan tafel uit te voeren. Als de horeca de controle niet goed doet, roept ze zelf eventuele draconische maatregelen over zich af. Ook de gezondheidscheck moet nog steeds uitgevoerd worden. Minister Grapperhaus deelde mee dat gemeenten er strikter op gaan toezien en in voorkomende gevallen zullen handhaven.”

Hier vind je de actuele coronamaatregelen op een rij

Meer over