Heeft zeewierkroket de toekomst?

Actueel |
8 apr 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Heeft de zeewierkroket de toekomst? Plantaardige kroketten, bitterballen en andere snacks leunen nu vaak sterk op een emulsie van peulvruchten. Zilt zeewier lijkt een kansrijk ingrediënt voor de kroketten van de toekomst, aldus deskundigen van de Universiteit Gent. Bovendien zijn er de nodige gezondheidsclaims.

De samenstelling van veel plantaardige snacks is vrij eenvormig. Hoofdingrediënten zijn veelal lupinebonen, kikkererwten en andere peulvruchten. Ze vergen doorgaans relatief veel zout en kruiding om op smaak te worden gebracht, soms zelfs overdadig veel, bleek meer dan eens uit onderzoek.

Zeewier op Noordzee

Onderzoekers van universiteit UGent kijken al lang naar de mogelijkheden van onder meer zeewier als smaakmaker en ingrediënt. Volgens hen is de kweek van zeewier op de voeten van windmolens in de Noordzee een mogelijkheid. Met name de Gentse wetenschapper Olivier De Clerck heeft een lange staat van dienst op dit vlak. Als lichtend voorbeeld geldt voor hem onder meer Japan, waar zeewier een alledaagse product is in de voedingsmiddelenindustrie.

Teelt nog in kinderschoenen

Zeewier lijkt bovendien veel gezondheidsvoordeel op te leveren, onder meer voor het hart- en bloedvaten. Hoewel Nederlanders ongemerkt al steeds meer zeewier eten (vooral via sushi) staat de professionele teelt in ons deel van Europa nog in de kinderschoenen. Wildpluk van zeewier is verboden, maar ook grote voedingsconcerns (onder meer Unilever) tonen belangstelling voor professionele zeewierkweek, waarbij de Noordzee een belangrijke kweekvijver kan worden.

Zeeuwse Zeewierkroket

Al langer zijn partijen met zeewiersnacks bezig. In ons land deed jaren geleden het bedrijf UmaMeats van de Universiteit Wageningen al van zich spreken met rundvleesburgers die met zeewier zijn verrijkt. De Hogeschool Zeeland kwam bovendien enkele jaren geleden met de 100 procent vegan Zeeuwse Zeewierkroket. Ten behoeve van onderzoek nam Frites Kiosk in Middelburg de kroket tijdelijk op in het assortiment. Zeewier wordt bovendien toenemend verwerkt in alternatieve snackverpakkingen.

Foto: Zeeuwse Zeewierkroket, Hogeschool Zeeland