Quest: ’41 procent eet wekelijks friet, in de meeste gevallen van de cafetaria’

Actueel |
4 mei 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock

41 procent van de Nederlanders eet minimaal één keer per week friet. Dit blijkt uit een peiling die tijdschrift Quest hield op zijn website onder 2649 lezers. Friet is nog altijd mateloos populair: maar 7 van elke 100 ondervraagden geven aan nooit patates frites te eten.

Volgens Quest halen Nederlanders hun portie friet nog altijd bij voorkeur bij de cafetaria, snackbar of frituur. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagden eet doorgaans cafetariafriet.

Het tijdschrift stelt verder: “Als mensen thuis patat bakken, doen ze dat inmiddels vaker in een airfryer (23 procent van alle respondenten) dan in een ouderwetse frituurpan (20 procent). De rest eet ovenfriet of maakt zelf thuis geen patat.”

“Curry bij speciaalsaus”

Naast de groep die minstens wekelijks friet verschalkt, eet 39 procent van de ondervraagden het aardappelgerecht minstens eens per maand. Quest vroeg ook naar de sauskeuze. 31 procent wil mayo of fritessaus bij de friet. 17 procent kiest voor speciaal. Eveneens 17 procent wil ketchup op de patat. Quest informeerde nog naar de samenstelling van patat speciaal: 83 procent vindt dat bij de speciaalsaus curry hoort in plaats van ketchup. De Quest met het hele onderzoek verschijnt de komende dagen in de winkels.

Meer over