Protest tegen patat: Team Friet viert carnaval

Trivia, Actueel |
12 februari 2024 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten

Een deel van carnavalvierend Nederland loopt dezer dagen met een embleem van Team Friet op z’n borst. Immers, Bourgondisch Nederland is Team Friet en niet Team Patat. “Team Friet of ge bent ut niet, patat op oew bakkes!”

Het opstrijkembleem werd al vorig jaar bedacht en ontwikkeld door Pong Creative in Eindhoven, in nauwe samenwerking met cabaretier Rob Scheepers. In 2023 was het al een succes, maar dit jaar werd de badge een echte hype. Sterker, het embleem van Team Friet is schoon uitverkocht.

Patatpraters

Frituristen van dienst weten in Zuid-Nederland precies wanneer ze een Hollandse gast voor de toonbank hebben staan. Immers, wie bestelt er nou een patatje met in Brabantse, Zeeuwse of Limburgse frituurbedrijven? Dat doen alleen patatpraters en patatkauwers van boven de rivieren. In de media commentarieert Scheepers: “Het is friet nondeju!” Pong Creative maakte hierop het ontwerp voor de Team Friet emblemen.

Uitverkocht

Liet het Eindhovense bureau vorig jaar nog voor de grap honderd exemplaren maken á raison van 5 euro, dit jaar gingen ettelijke honderden emblemen voor €7,50 door de webshop. Pong Creative zegt in het AD over het succes: “Friet en carnaval zijn natuurlijk zaken die Brabant verenigen.”

Reacties op sociale media zijn veelzeggend: de aversie tegen patat zit diep in onze Bourgondische gebiedsdelen: “Ha carnavalvierend Brabant! Alléén samen vormen we een front tegen de patatzeggers, die cultuurbarbaren die er heulemoal niks van snappen! Daarom een Team Friet United embleem!”

Oeteldel-embleem

Team Friet is niet het enige snackembleem tijdens het carnaval dezer dagen. De ongekroonde Brabantse frikandellenkoningin TikTok Terrieke kwamen met haar eigen Oeteldel-embleem. De Oeteldel is haar frikandel in Oeteldonkse (Bossche) kleuren met ketchup, mayonaise, Joppiesaus en “iets groens er bovenop”.

Foto’s: Pong Creative en TikTok Terrieke.