Opnieuw de vraag: friet of patat?

Trivia, Actueel |
28 juli 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: UZ Media

Friet of patat? Nederland krijgt er maar geen genoeg om de mening hierover te peilen. Platform In de Buurt legt de keuze voor aan de lezers van zijn websites in verschillende Nederlandse steden.

Meer dan eens is onderzoek gedaan naar het gebruik van de termen friet en patat in ons land. Kort samengevat is altijd de conclusie: boven de grote rivieren spreken Nederlanders overwegend van patat, daaronder van friet of frites.

Amersfoort zegt patat

De websites van In de Buurt, gericht op lokaal nieuws, inventariseren momenteel de meningen onder hun eigen lezers via een friet/patatpoll. In Amersfoort was de uitslag: 143 x friet en 365 x patat. In Haarlem: 258 x friet tegen 490 x patat. Utrecht blijkt een twijfelstad met 417 x friet en 429 stemmen voor patat. Komt dit misschien doordat in de Domstad veel jongeren uit Zuid-Nederland studeren?

Cafetaria, frituur of snackbar?

Friet/patat is trouwens niet de enige taalkwestie in de sector. Het gebruik van de termen cafetaria, snackbar en frituur/friture is ook al eens onderzocht, zij het langer geleden.

Uitslag van dit onderzoek door Ubel Zuiderveld voor tijdschrift Onze Taal: de Bourgondische term frituur/friture is dominant in Limburg en kleine regio’s in Zeeland en Noord-Brabant. De benaming snackbars heeft een royale meerderheid in Noord-Holland en het westelijk deel van Zuid-Holland (vanwege de gerichtheid op Engeland?).

In Overijssel, Gelderland, Utrecht en grote delen van Noord-Brabant en Zeeland voert ‘cafetaria’ de boventoon. In Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland komen snackbar als cafetaria beide voor. Het hangt van de regio af welke term het meest wordt gebruikt om frituurspeciaalzaken te benoemen. Overigens is dit onderzoek niet uitgevoerd onder consumenten, maar zijn simpelweg de benamingen van duizenden frituurspeciaalzaken per regio geturfd.

Meer over