Verkiezingen: een tweestrijd tussen friet en patat

Actueel |
15 maart 2021 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto’s: Rijksoverheid.nl

Geert Wilders versus Mark Rutte is niet alleen een tweestrijd tussen wie de grootste wordt bij de verkiezingen komende woensdag, maar ook een duel tussen friet en patat. Wilders zegt “friet”. Logisch, hij komt uit Limburg. Rutte is van boven de grote rivieren en zegt dus eigenwijs “patat”.

Rutte werd nog onlangs gevraagd de keuze te maken: “Het is patat natuurlijk,” zei onze premier. De premier heeft hiermee geen meerderheid van het volk achter zich. Althans, in een recente peiling van het AD bleek 63 procent voor friet, 37 procent voor patat.

Geert Wilders

De verhoudingen lagen overigens bij eerdere polls anders. In 2008 was de uitslag van een peiling van Fok.nl na liefst 117.586 uitgebrachte stemmen: 55,8 procent patat en de rest friet. Ook in een peiling in 2015 moest friet het met 40 procent afleggen tegen patat met 60 procent. Bij deze gelegenheid verkondigde Wilders via Twitter: “Friet!”

Deskundigen

Ook de meeste deskundigen vinden dat patat toch écht friet moet heten. Patates frites, zoals we het vroeger noemden, is een gerecht uit de Franse keuken. Friet is een verbastering van het Franse werkwoord voor bakken en braden. Patat is afkomstig van het woord bataat; de bataat is een wortelknol en dus strikt genomen géén aardappel, want dat is een echt knolgewas. Hoewel niet iedereen het op alle fronten met hem eens is: Wilders heeft volgens de wetenschap het frietgelijk aan zijn zijde.

Meer over