Podcast over bi-snacksualiteit en familierestaurant met hoog frituurgehalte

Actueel |
9 december 2021 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Patrick Nieuwveld, foto Horecaschrijver.nl

Patrick Nieuwveld, mede-oprichter en voormalig bestuurslid van ProFri, komt uitgebreid aan het woord in de nieuwe aflevering van Bidfoods podcast “Ik ben gewoon kok”.

Ruim anderhalf jaar geleden verkocht Nieuwveld zijn succesvolle cafetaria in Hoogvliet. Nadat hij enige tijd accountmanager was bij Bidfood, startte hij onlangs met zijn vrouw Linda in Poortugaal een luxe cafetaria, waarmee hij is aangesloten bij de formule Restaria.

Over zijn nieuwe bedrijf, zegt Patrick: “Wij zijn gewoon een familierestaurant met een hoog frituurgehalte.”

Gastfrietheid

In het gesprek legt Nieuwveld de nadruk op gastvrijheid in de branche, in de cafetariasector door hem ‘gastfrietheid’ gedoopt. “Gastfrietheid is tegenwoordig ver te zoeken overal,” stelt Nieuwveld. “Medewerkers die op hun telefoon zitten te kijken… Gewoon ‘hallo, dag en tot ziens’ zeggen is er vaak niet meer bij.” Meer nadruk op gastvrijheid is wat Nieuwveld betreft een voorwaarde om te overleven. Net als nieuwe dingen proberen: op de middag serveert hij tegenwoordig high-tea en high-wine en dat trekt de nodige vaste gasten.

Over zijn terugkeer als ondernemers zegt Patrick: “Na ruim 20 jaar hadden we het gehad en wilden Linda en ik een geregelder leven. Inmiddels zijn we erachter dat de ‘onregelmaat’ onze regelmaat is.” De Nieuwvelds veranderden wel iets nu ze opnieuw voor zichzelf zijn begonnen: “We wilden niet meer ál die uren maken. In Poortugaal zijn we vijf dagen per week open en dinsdag en zaterdag gesloten. Zo kunnen we die vijf dagen al onze energie en passie inzetten.”

Bi-snacksueel

In de podcast komen ook de favoriete snacks en sauzen van Nieuwveld en presentatoren Jordy Middelbosch en Stefanie Kamps aan bod. Als Jordy twijfelt wat zijn favoriet is, verzint Nieuwveld ter plekke een nieuwe term: “Ah, jij kunt niet kiezen. Je bent dus gewoon bi-snacksueel.” Over friet: “Wij hebben Farm Finest, diepvries. We zitten vlakbij Bram Ladage. Die hebben superlekkere verse friet, die mensen vaak meteen opeten. Wij zijn natuurlijk meer gericht op afhaal.”

Zwemmen in de olie

Nieuwveld gaat ook in op het Frietmanifest dat vakvereniging ProFri onlangs overhandigde aan de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Minder beweging is volgens hem het kernpunt van welvaartsziekten. “Ik kwam vroeger van school en ging meteen voetballen. Kijk ik naar mijn zoon, dan gaat die ‘playstationnen’. Ongezonde voeding bestaat niet in mijn optiek. Nee, maar een ongezond leefpatroon wèl. Friet is een feestje, maar het kan niet elke dag feest zijn. Het is niet terecht dat je bij verhalen over obesitas altijd dat beeld ziet van het patatje dat in het vet verdwijnt.”

Beluister de podcast