Personeel genoeg? 4 dingen over de actuele arbeidsmarkt in de horeca

Actueel |
16 nov 2022 |
Leestijd ± 1 tot 3 minuten
Foto: Shutterstock / Kristi Blokhin

“Het personeelstekort in de branche zal bij de huidige stand van de economie in no-time zijn opgelost…” Dit zei FHC-directeur Ralph Markwat gisteren in een interview. Wat is de actuele stand in vacatureland?

Het afgelopen kwartaal noteerde het CBS voor het eerst een licht dalende economische trend in ons land.

Economen denken dat Nederland afstevent op een “milde recessie”. Het betekent: een toenemend aantal ontslagen, bedrijfssluitingen en faillissementen. Ondanks deze misère, is het voor cafetaria’s die medewerkers tekort komen bemoedigend nieuws. Er komt meer personeel op de markt.

4 dingen over de stand in vacatureland.

1. Aantal horecavacatures daalt…

Het aantal openstaande vacatures in de horeca neemt reeds af. Het waren er eerder dit jaar meer dan 40.000. Nu zijn het er nog ongeveer 36.000. De algemene verwachting is dat de komende maanden, en zeker in 2023, dit cijfer nog aanmerkelijk verder omlaag zal gaan. Dit komt doordat er simpelweg meer medewerkers beschikbaar zijn. Maar ook een toenemend aantal faillissementen en bedrijfsbeëindigingen in de horeca zelf heeft invloed op de cijfers. Indien de horeca minder druk wordt (consument bezuinigt tijdens recessie) zullen ook gewoon minder medewerkers nodig zijn.

Hoewel het totale aantal banen in ons land behoorlijk toeneemt, groeit het aantal werklozen. Maar wel loopt, net als in de horeca, in heel veel branches het aantal openstaande vacatures licht terug.

2. Corona-effect lijkt voorbij

Volgens ABN Amro heeft de overheidssteun tijdens de coronajaren de arbeidsmarkt negatief beïnvloed. Vanwege deze steun, konden veel bedrijven hun medewerkers in dienst houden. Dit betekent dat er in veel branches relatief weinig mutaties waren. De horeca was de dupe van dit gebrek aan doorstroming. Immers: veel (oproep)krachten verlieten tijdens de lockdowns de sector, maar na de heropening van de horeca was het personeelsaanbod extreem laag. Nu corona achter de rug lijkt, herstelt de doorstroming zich langzaam maar zeker weer.

3. Maar het tekort is toch ’n structureel probleem?

Is het nu alles goud wat er blinkt? Ja en nee. Op de korte en middellange termijn zullen, zeker bij minder gekwalificeerde functies, de tekorten aan horecamedewerkers goeddeels verdwijnen. Dat is het gevolg van afnemende economische activiteit in ons land door de naderende (“milde”) recessie.

Echter: het tekort aan mensen is een demografisch en dus structureel probleem (relatief weinig jongeren en veel ouderen). Deze situatie houdt nog wel een jaar of twintig aan. Dus: zodra de economie weer opveert, zal vrijwel zeker opnieuw sprake zijn van personeelstekorten. Afhankelijk van de economische conjunctuur, zal de horeca hiermee dus op de langere termijn moeten leven (en waar mogelijk op moeten voorsorteren).

4. Wordt personeel nu goedkoper?

Wordt personeel nu goedkoper? Nee, dat zeker niet. Gezien de inflatie, de looneisen van vakbonden en maatregelen van de overheid, zullen medewerkers de komende jaren eerder duurder dan goedkoper worden. Wel is denkbaar dat freelance medewerkers (via apps als Temper) hun eisen wat moeten matigen. Uurtarieven op zzp-basis van circa of zelfs meer dan 25 euro voor horecamedewerkers waren de laatste maanden geen uitzondering. Vraag is of deze hoge tarieven stand zullen houden. Maar per saldo zullen de personeelslasten nog altijd eerder stijgen dan dalen. Immers: ook werknemers hebben te maken met oplopende kosten voor wonen, energie en boodschappen.

Meer over