‘Minimumloon omhoog, FNV zet in op 12 procent meer salaris’

Actueel |
20 september 2022 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Foto: Shutterstock / Drazen Zigic

Naast stijgende energie- en inkoopkosten, moeten cafetaria’s en de rest van de horeca rekening houden met oplopende personeelslasten. Het kabinet wil de minimumlonen verhogen. Daarnaast werd gisteravond bekend dat vakbond FNV bij komende cao-onderhandelingen een looneis gaat stellen van zeker 12 procent.

Volgens de FNV is dit een bescheiden opstelling. Gezien de inflatie, verbetert zelfs bij 12 procent hogere lonen de koopkracht van Nederlandse werknemers niet of nauwelijks. Het gaat slechts om een automatische compensatie voor gestegen levenskosten, aldus de FNV. In het handje houden werknemers dus per saldo volgens de bond niet meer over.

Arbeidsdeskundigen stellen in de media, dat bedrijven die het toch al moeilijk hebben (door onder meer hoge energiekosten) de looneis van de FNV niet zullen overleven.

Horeca-app Check Your Money

In de ziekenhuizen zet de FNV momenteel bij cao-onderhandelingen al in op 12,5 procent loonsverhoging voor 200.000 werknemers. In de horeca loopt de huidige cao nog door tot eind 2023. Wel zijn per 1 april en 1 september jongstleden onder meer de salarissen van vakkrachten verhoogd. Ook per 1 januari 2023 zijn er weer wijzigingen.

Opdat werknemers de veranderingen goed kunnen bijhouden, introduceert de vakbond dezer dagen de loon-app Check Your Money. De FNV stelt: “Zonder de cao door te hoeven spitten, kan iedereen voortaan zelf, met het loonstrookje in de hand, via een paar klikken zien welk salaris hij of zij minimaal moet ontvangen.”

‘Belasting op loon moet omlaag’

Vakbonden pleiten al langer voor een minimumloon van tenminste 14 euro per uur. Het kabinet wil de minimum salarissen inderdaad opwaarderen, om zodoende werkenden te helpen beter rond te komen in deze tijden van kostenstijgingen. Per 1 januari 2023 zal dit neerkomen op een loonsverhoging van circa 10 procent, waardoor het minimum uitkomt op circa 11 euro per uur.

Verschillende brancheorganisaties in de detailhandel spraken onlangs hun bezorgdheid uit over dit voornemen. Zij vrezen dat hun personeelslasten hierdoor met 15 tot 25 procent zullen stijgen. De organisaties pleiten ervoor om niet de minimumlonen te verhogen, maar de belasting op arbeid te verlagen.