Persconferentie: géén zicht op versoepeling

Actueel |
9 december 2020 |
Leestijd ± 1 tot 2 minuten
Mark Rutte, foto Shutterstock

Door het oplopende aantal coronagevallen, is er vooralsnog geen zicht op versoepeling van maatregelen voor de horeca. Mogelijk krijgt ons land over twee weken nog strengere regelgeving voor de kiezen als het aantal besmettingen blijft toenemen. Dat zei premier Mark Rutte gisteravond tijdens zijn persconferentie.

Over de horeca werd weinig meegedeeld. Het ministerie van economische zaken geeft later vanochtend een eigen persconferentie over de steunmaatregelen; mogelijk wordt hier een aanvullend pakket voor de horeca bekendgemaakt.

Wanneer weer open?

Het kabinet gaf gisteravond geen enkel zicht op versoepeling van de regels voor de horeca in de komende weken. Wel gaf Rutte aan dat heropening pas in zicht komt als het aantal opnames op de IC’s op tien of minder per dag ligt. Idealiter mogen het er zelfs hooguit 3 per dag zijn. Ter illustratie: gisteren werden 22 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen opgenomen.

“Geen bouwsteen”

Brancheorganisaties blijven zich in deze omstandigheden hardmaken voor volledige staatssteun om alle lasten op te vangen. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), legde gisteren nog uit waarom 100 procent compensatie er wellicht niet zal komen. In tegenstelling tot de industrie, is de horeca volgens hem “geen bouwsteen” van onze economie. Het aantal werkenden in de horeca is groot, erkent Van Mulligen. Maar het gaat vooral om jongeren met tijdelijke banen in deeltijd; ook in dit is opzicht is de economische schade relatief gering. Aldus de CBS-econoom op Nu.nl.