Partner komt meewerken in de cafetaria; hoe pak je dat fiscaal aan?

Achtergrond |
29 juni 2022 |
Leestijd ± 2 tot 4 minuten
Frituurcentrum-cafetaria

Ben je een kleine ondernemer, zoals velen in de frituurbranche, dan is de kans groot dat je partner meewerkt in de zaak. Of er komt een moment dat je partner stopt met een baan en gaat meewerken in het bedrijf. Met een meewerkende partner gelden andere belastingregels en is er mogelijk een voordeel te behalen. Welke opties zijn er en waar moet je op letten?

Als ondernemer met een meewerkende partner moet je goed bedenken hoe je dat fiscaal inricht. Jij en je partner kunnen mogelijk profiteren van belastingvoordeel. Onder welke regeling je valt, is afhankelijk van de situatie. Sowieso moet je voor de inkomstenbelasting ondernemer zijn, wat betekent dat je minstens 1225 uur per jaar in je onderneming steekt. Ook moet je met je partner voldoen aan de voorwaarden van het fiscaal partnerschap. Je kunt dit checken bij de Belastingdienst.  

Wanneer je fiscale partner gaat meewerken in de zaak, zijn er om te beginnen drie mogelijkheden.

1. Arbeidsbeloning

Je partner komt niet in loondienst, maar krijgt een arbeidsbeloning voor de gewerkte uren. Als deze beloning hoger is dan 5000 euro per jaar, dan kun je dit bedrag als kostenpost aftrekken van de winst. Je partner betaalt inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen over de arbeidsbeloning. Daarnaast heeft je partner recht op arbeidskorting. De arbeidsbeloning moet in een schriftelijke overeenkomst worden vastgelegd. 

Uren registreren

De beloning moet daarnaast reëel zijn en in verhouding staan tot het aantal gewerkte uren. Het advies is dan ook om de uren te registreren, waarbij je ook aangeeft op welke manier je je partner uitbetaalt. Dit kan bijvoorbeeld door overmaking op een rekening of in de vorm van een schulderkenning. Bij dit laatste leg je op papier vast dat je je partner over een bepaalde tijd een bedrag geeft. Dit is een optie als je het geld op dat moment nog niet kunt missen.

2. Partnervergoeding en meewerkaftrek

Je partner komt niet in loondienst, maar krijgt een partnervergoeding. Wanneer je partner per jaar 525 uur of meer werkt en de vergoeding lager is dan 5000 euro per jaar, dan heb je als ondernemer recht op de meewerkaftrek. Dit mag je van de winst aftrekken. Het percentage van de aftrek hangt af van het aantal gewerkte uren. Tot 875 uur mag je 1,25 procent van de winst aftrekken. Dat loopt op tot maximaal 4 procent (vanaf 1750 uur).

Een vergoeding van minder dan 5000 euro wordt niet gezien als inkomen. Je partner hoeft daar dus geen belasting over te betalen. Als je partner vennoot of geldverstrekker is van je bedrijf, vervalt het recht op de meewerkaftrek.

Je kunt ieder jaar opnieuw kiezen voor de arbeidsbeloning of de meewerkaftrek. Je zit er dus niet aan vast.

3. Arbeidsovereenkomst

Je partner komt in loondienst en je sluit een arbeidsovereenkomst af. Daarin staan afspraken over de werktijden en het salaris. De arbeidsvoorwaarden voor je partner moeten gelijk zijn aan die van andere werknemers. Ook moet er sprake zijn van een gezagsverhouding waarbij je leiding geeft en toezicht houdt. Dit moet vergelijkbaar zijn met de verhouding die je met andere werknemers hebt.

Een arbeidsovereenkomst brengt ook kosten en verplichtingen met zich mee. Zo betaal je loonheffingen over het loon aan je partner. Je partner betaalt vanzelfsprekend inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Wanneer je partner je eerste werknemer is, moet je je bij de Belastingdienst opgeven als werkgever.

Wanneer je partner bij je in loondienst is, geldt er mogelijk geen verzekeringsplicht. Je partner is dan waarschijnlijk sociaal verzekerd. Vraag dit na bij de Belastingdienst. 

Samen ondernemen

Een andere optie is om samen met je meewerkende partner een vof op te starten. Je moet dan beiden wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. In een vof zijn jullie beiden aansprakelijk met jullie privévermogen, ook als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden. Als je samen een bv opricht bij een notaris, ben je in de meeste gevallen niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, behalve bij wanbeleid of als de bv nog niet is ingeschreven in het Handelsregister.

Denk goed na

Het advies van de Vereniging Professionele Frituurders: laat je goed adviseren en kies niet altijd voor de optie die financieel de meest gunstige is. Wees bewust van de gevolgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je partner ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt? Heeft je partner nog recht op uitkeringen en toeslagen? En wat gebeurt bij een scheiding? Laat je informeren door een deskundige en denk er goed over na.